Jihokorejskou loď na hranicích s KLDR pravděpodobně potopilo torpédo

Soul - Torpédový útok patří mezi nejpravděpodobnější příčiny potopení jihokorejské korvety Čchonan koncem března ve Žlutém moři. Prohlásil to dnes v Soulu jihokorejský ministr obrany Kim Te-jong. Podezření, že neštěstí způsobilo severokorejské torpédo, se objevilo již po vyzvednutí zádě plavidla před deseti dny.

Jihokorejská korveta Čchonan o výtlaku 1 200 tun a se 104 muži posádky se potopila v pátek 26. března po výbuchu u zádi poblíž sporných námořních hranic se Severní Koreou. Při incidentu se loď rozlomila na dvě části.

Tým mezinárodních expertů tam loď podrobně zkoumá, aby zjistil příčinu katastrofy. Před deseti dny vyzvedli z moře záď plavidla, v sobotu pak druhou, příďovou část lodě.

„Tlaková vlna způsobená výbuchem torpéda je považována za jeden z nejpravděpodobnějších důvodů, ale jsou prověřovány i jiné možnosti,“ uvedl dnes Kim Te-jong.

Spolupředseda mezinárodní komise vyšetřující neštěstí Jun Tuk-jong dnes zveřejnil předběžnou zprávu, podle níž na lodi nebyly zjištěny žádné stopy sazí ani tavení a nebyla nalezena ani žádná díra. „Po vizuální inspekci vnějšího i vnitřního povrchu trupu jsme došli k předpokladu, že příčinou potopení lodě je vnější podmořský výbuch,“ uvádí se ve zprávě.

„Z tvaru deformace na trupu vyplývá jako vysoce pravděpodobné, že šlo spíše o bezkontaktní výbuch než o explozi při kontaktu,“ dodává dokument. O typu výbušniny, která neštěstí způsobila, se zpráva nezmiňuje.

Soul dosud z oficiálních míst neobvinil z neštěstí komunistickou KLDR. Prakticky se však od počátku všeobecně počítá s tím, že pokud by šlo o důsledek útoku, mohl pocházet pouze od severokorejského režimu. Pchjongjang od počátku jakoukoli spojitost s incidentem popírá.

Z posádky se 58 námořníků zachránilo, ze 46 pohřešovaných byla těla většiny z nich nalezena v zádi, zatím jedno tělo bylo nalezeno ve včera vyzvednuté přídi. Zhruba sedm námořníků se stále pohřešuje. Jihokorejský premiér Čong Un-čchan dnes vyhlásil za oběti neštěstí pětidenní státní smutek.