Mezi uprchlíky na řecko-makedonské hranici se objevila žloutenka

Ve stanovém městečku u řecko-makedonské hranice se podle lékařů vyskytla žloutenka. Řecko i kvůli špatným podmínkám tisíců uprchlíků stupňuje snahu dostat je do přijímacích center. Ministerstvo obrany se včera zavázalo, že tak učiní do konce příštího týdne. Atény také oznámily, že na ostrovech v Egejském moři přijmou turecké pozorovatele. Ti by zde působili v rámci dohody o uprchlících, podle které má Ankara brát zpět běžence bez práva na azyl.

Žloutenku typu A diagnostikovali zdravotníci u devítileté Syřanky, podle české dobrovolné lékařky už jsou potvrzené dva případy žloutenky. Hepatitis tohoto typu se šíří kontaminovanou vodou, zeleninou a dalšími potravinami a také přímým kontaktem s nakaženou osobou. Vyskytuje se hlavně v místech se špatnými hygienickými podmínkami.

Na makedonské hranice u přechodu Idomeni se tísní asi 12 tisíc uprchlíků, kterým se zavřela dosud používaná trasa na cestě dál do Evropy, když Makedonie přestala tento týden uprchlíky pouštět na své území. Lidé tam žijí ve stanech a podmínky jejich ubytování komplikuje déšť a špatné počasí.

Podle řeckého tisku propukají mezi uprchlíky potyčky kvůli jídlu a dříví na zátop, mnozí spí pod širým nebem. Řecké úřady několik dní rozdávají letáky s informacemi o uzavření balkánské cesty a s výzvami k dobrovolnému přesunu do přijímacích center jinde v Řecku. „Nejde nám jenom o to dostat lidi z Idomeni, ale zcela tamní tábor zlikvidovat,“ uvedl zástupce vlády z krizového střediska pro uprchlíky.

Uprchlíci na řecko-makedonské hranici
Zdroj: Kay Nietfeld/ČTK/DPA

Letáky budou mezi uprchlíky distribuovány také na ostrovech a v přístavech, aby se lidé k Idomeni vůbec nevydávali. „Řecko vám nabídne ubytování, jídlo a zdravotní péči,“ stojí na nich v arabštině, paštó a perštině.

Uprchlíci čekají u hranice na výsledek unijního summitu

Podle náměstka řeckého ministra obrany Dimitrise Vitsase mnozí uprchlíci tvrdošíjně zůstávají u hranice, protože čekají na rozhodnutí summitu EU, který se bude konat příští týden. „Říkáme, že bez ohledu na to rozhodnutí jsou velmi blízko (hranice) tři tábory,“ řekl Vitsas v televizi.

„Podmínky v Idomeni se nedají popsat, je to močál vytvořený dešti,“ řekl šéf řeckého střediska pro kontrolu a prevenci nemocí Thanasis Giannopoulos. Holčička, u níž byla diagnostikována žloutenka, je podle něj ve stabilním stavu. Až 400 lidí z Idomeni prý bude proti žloutence očkováno a do Idomeni byly poslány cisterny s nezávadnou vodou.

Uprchlíci na řecko-makedonské hranici
Zdroj: Kay Nietfeld/ČTK/DPA

Je to „uprchlický chaos“, tvrdí řecký ministr

Řecká vláda oznámila, že přijme na ostrovy turecké pozorovatele, aby mohla být naplněna obnovená dohoda o navracení těch uprchlíků, kteří nemají právo na mezinárodní ochranu. „Doufáme, že pozorovatelé dorazí na ostrovy, musíme nastolit pořádek v tom uprchlickém chaosu,“ uvedl řecký ministr pro migrační politiku Jannis Muzalas.

Atény a Ankara nedávno aktivovaly starší dohodu o navracení uprchlíků bez práva na mezinárodní ochranu. Podle ní by migranti mohli být vraceni už 48 hodin po připlutí na ostrovy. Opatření se má dotknout imigrantů z takzvaných bezpečných zemí, což jsou africké a asijské státy kromě Sýrie a Iráku, kde se bojuje.

Řecko už začalo některé uprchlíky vyhošťovat, začátkem března jich poslalo do Turecka několik set. Šlo o lidi hlavně z Maroka, Alžírska a Tuniska. Jen v uplynulých 24 hodinách ale na řecké ostrovy dorazilo z Turecka dalších 629 uprchlíků, v Řecku je jich nyní podle vládních údajů 41 tisíc.

Uprchlíci na řecko-makedonské hranici
Zdroj: Kay Nietfeld/ČTK/DPA