Radikálové z An-Nusry zabrali zbraně rebelů podporovaných Západem

Islamisté z fronty An-Nusra během nočních bojů v severozápadní Sýrii zabrali základny i zbraně rebelů podporovaných Západem, kteří v současné době dodržují příměří. Uvedla to syrská lidskoprávní organizace, která situaci v zemi monitoruje z exilu. Do zajetí podle ní padli i někteří členové divize, která disponovala americkými protitankovými střelami. Do Ženevy se mezitím dále sjíždějí účastníci mírových rozhovorů, které mají začít v pondělí.

Fronta An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě, v noci podle organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) bojovala na severozápadě Sýrie. V nočních bojích údajně zajala několik členů 13. divize, což je povstalecká organizace podporovaná Západem. Kromě jiného jí její spojenci poskytli protitankové rakety, které nyní zřejmě padly do rukou An-Nusry. Fronta tvrdí, že bojovníci 13. divize útočili na její základny v severní provincii Idlíb.

V Sýrii bylo vyhlášeno příměří 26. února a až na výjimky je dodržováno. Nezahrnuje ale islámské radikály a boje proti nim pokračují. Přesto však americký ministr zahraničí John Kerry v sobotu řekl, že se podařilo v zemi zklidnit násilí až o 90 procent.

An-Nusra v provincii Idlib
Zdroj: Ammar Abdullah/Reuters

Klid zbraní byl jednou z podmínek opozice pro její účast na ženevských rozhovorech. Po několika odkladech bylo jejich druhé kolo vyhlášeno na pondělí a do Ženevy v neděli dorazil hlavní vyjednávač syrské vlády Bašár Džaafarí. Jeho protějšek z opoziční vyjednávací komise (HNC) Muhammad Allúš je ve Švýcarsku už od soboty. Rozhovory budou stejně jako při svém zahájení v lednu nepřímé a zprostředkovateli budou diplomaté OSN.

Mírové rozhovory se konají díky úsilí zmocněnce OSN pro Sýrii Staffana de Mistury, podle nějž bude druhé kolo trvat maximálně do 24. března. Opozice chce jednat o přechodné vládě, avšak syrský ministr zahraničí Valíd Mualim dal v sobotu jasně najevo, že Damašek nepřistoupí na to, aby v této vládě nebylo dosavadní vedení a aby prezident Bašár Asad odstoupil.