Trump s Clintonovou zřejmě ovládnou „superúterý 2“, stěžejní je Michigan

Kandidáty na amerického prezidenta čeká takzvané superúterý 2 – o delegátské hlasy budou republikáni usilovat hned ve čtyřech státech, demokraté pak ve dvou. Důležitý bude zejména výsledek v Michiganu. Podle posledních průzkumů tam pohodlně vyhrají favorité – miliardář Donald Trump a exministryně zahraničí Hillary Clintonová. „Michigan je jakýmsi lakmusovým papírkem pro to, jak můžou dopadnout primárky v dalších průmyslových státech středozápadu,“ uvedl zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Souboj o Bílý dům pokračuje pro republikány kromě Michiganu také ve státě Idaho, na Havaji a v Mississippi. Celkem se uchází o 150 delegátských hlasů, demokraté pak o 166 hlasů v Michiganu a Mississippi.

Podle průzkumů by Trump měl v Michiganu s přehledem porazit jak texaského senátora Teda Cruze, tak guvernéra Ohia Johna Kasiche. Za nimi značně zaostává floridský senátor Marco Rubio, jehož Trump nedávno označil za korupčníka a neakčního politika, který by měl primárky vzdát.

„Pokud by Trump vyhrál, potvrdilo by se, že se mu daří uspět u lidí, kteří jsou spíš nižšího vzdělání, kteří pracují celý život manuálně,“ poznamenal zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Trump doufá, že vítězství v Michiganu posílí jeho pozici poté, co řada republikánů varovala před jeho triumfem. Postavil se proti němu i někdejší neúspěšný kandidát na prezidenta Mitt Romney. Označil Trumpa za podvodníka a varoval, že jeho úspěch nadlouho negativně poznamená celou stranu a bude těžkou ranou pro bezpečnost a prosperitu USA.

Michigan není jen největší ze států, kde se teď konají primárky, ale je také průmyslově založený. Výsledek tedy může napovědět, jak to dopadne v dalších průmyslových státech amerického středozápadu.
Martin Řezníček

Stranické struktury republikánů začínají připouštět možnost, že o výsledné nominaci do boje o Bílý dům rozhodne až v létě závěrečná stranická konference. Trump ale takové řešení považuje za nefér. „Jsem přesvědčen, že kdokoli bude na konci v čele, měl by nominaci získat. Tak funguje demokracie,“ prohlásil v rozhovoru pro televizi Fox. 

Mexický prezident: Trumpova rétorika připomíná tu Hitlerovu

Mexický prezident Enrique Peña Nieto v úterý přirovnal Trumpovu ostrou rétoriku k praktikám nacistického vůdce Adolfa Hitlera. „Takhle se dostal k moci Mussolini a Hitler,“ varoval Nieto v rozhovoru pro mexický deník Excelsior. Trump avizoval, že pokud se stane prezidentem, nechá podél americko-mexické hranice postavit zeď, která zabrání nelegální migraci – a Mexiko by za ni mělo zaplatit, což Nieto odmítl.

Počet dosud získaných delegátů:

  • Republikáni (k nominaci třeba 1237): Trump 384, Cruz 300 a Rubio 151
  • Demokraté (k nominaci třeba 2363): Clintonová 1130, Sanders 499

Mezi demokraty vede podle průzkumů v Michiganu s dvouciferným náskokem Clintonová před vermontským senátorem Berniem Sandersem. Jedním z klíčových témat budou v tomto státě velké hospodářské problémy automobilového velkoměsta Detroitu.

Sanders v nedělní debatě obvinil Clintonovou z podpory obchodní politiky, kvůli které se řada pracovních míst přesunula z Michiganu do zahraničí. Kritizoval ji rovněž kvůli příliš úzkému spojení s firmami z Wall Street.

Hillary Clintonová a Bernie Sanders
Zdroj: Ryan Garza/ČTK/ZUMA

Clintonová zase upozornila, že Sanders se v roce 2009 stavěl proti záchraně automobilového sektoru, bez které by podle ní Michigan přišel o miliony pracovních příležitostí. „Jsem přesvědčena, že kdyby všichni hlasovali jako on, automobilový průmysl by se zhroutil a s ním by zanikly i čtyři miliony pracovních míst,“ prohlásila Clintonová.

Rozhodujícím dnem by se pro případné získání nominací mohl pro Clintonovou i Trumpa stát 15. březen, kdy se kandidáti utkají o hlasy delegátů z Ohia, Floridy, Illinois, Missouri a Severní Karolíny.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org