Trump vyzval Rubia, aby vzdal volby. Sanders se stále drží

Ve Spojených státech pokračuje série primárek. Marco Rubio vyhrál souboj kandidátů Republikánské strany o nominaci na amerického prezidenta v Portoriku. Celkově ale dál zaostává za rivaly miliardářem Donaldem Trumpem a Tedem Cruzem. Mezi demokraty zvítězil v Maine vermontský senátor Bernie Sanders nad Hillary Clintonovou.

Rubiovo vítězství v Portoriku sice oživí kampaň floridského senátora, zajistilo mu ovšem pouhých 23 delegátů, přičemž k získání republikánské nominace jich potřebuje 1237. Trump o víkendu Rubia vyzval, aby z boje o Bílý dům odstoupil.

Mezi demokraty tentokrát bodoval Sanders, který se ziskem 64 procent hlasů ovládl primárky v Maine. Exministryně zahraničí Hillary Clintonová se dočkala jen 36 procent hlasů. Vermontský senátor už zvítězil v sobotu v Kansasu a Nebrasce, favoritem je ale po velké výhře v Louisianě stále Clintonová.

Oba demokratičtí kandidáti se do sebe pustili v nedělní debatě v michiganském městě Flint. Sanders obvinil Clintonovou z podpory obchodní politiky, kvůli které se řada pracovních míst přesunula z Michiganu do zahraničí. Opět ji kritizoval kvůli příliš úzkému spojení s firmami z Wall Street.

Clintonová zase upozornila, že Sanders se v roce 2009 stavěl proti záchraně automobilového sektoru, bez které by podle ní Michigan přišel o miliony pracovních příležitostí. „Jsem přesvědčena, že kdyby všichni hlasovali jako on, automobilový průmysl by se zhroutil a s ním by zanikly i čtyři miliony pracovních míst,“ prohlásila Clintonová.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org

Sanders s Clintonovou se opřeli do Trumpa

Oba demokraté během debaty vyjádřili přesvědčení, že by v listopadových prezidentských volbách porazili vedoucího republikánského kandidáta Donalda Trumpa. „Myslím, že je zaslepen předsudky, jeho zastrašování a žvanění se k americkému národu nehodí,“ řekla Clintonová s tím, že je třeba skoncovat s nejednotou a zemi spojit.

Společně pak prohlásili, že voliči by si měli porovnat obsah republikánských a demokratických debat, čímž upozornili na poslední vyhrocenou diskuzi republikánských kandidátů, kterou doprovázely osobní urážky a během které Trump naznačil, že nemá problém s délkou svého penisu.

„My, pokud získáme prezidentský úřad, investujeme spoustu peněz do duševního zdraví,“ konstatoval Sanders. „A když se díváte na republikánské debaty, tak pochopíte, proč je třeba do duševního zdraví investovat,“ dodal.