Kandidáti na amerického prezidenta se utkají v dalších pěti státech

Po volebním superúterý pokračuje klání o republikánskou a demokratickou prezidentskou nominaci v dalších pěti státech. Zatímco demokratka Hillary Clintonová a její rival Bernie Sanders se utkají v Kansasu, Louisianě a Nebrasce, republikány čeká souboj v Kansasu, Kentucky, Louisianě a Maine.

Mezi republikány zůstává favoritem sobotního hlasování Donald Trump, kterému dávají průzkumy veřejného mínění největší naděje na vítězství. Vyrovnaný souboj by ale mohl svést v Arkansasu se svým konzervativním rivalem Tedem Cruzem. Naopak hladce by realitní magnát mohl vyhrát v Louisianě, kde má v popularitě náskok až dvaceti procentních bodů.

Marco Rubio, který je dalším z vážných kandidátů na republikánskou nominaci, zůstává pod tlakem. Pro nominaci je třeba nejméně 1237 delegátů, Rubio jich ale zatím má 110. V počtu delegátů vede Trump s 329 delegáty, druhý je Cruz s 231 delegáty.

  • 15. března budou mezi republikánskými kandidáty rozhodovat státy s velkým počtem delegátů. Bojovat se bude v Illinois, Severní Karolíně, Missouri, na Floridě a v Ohiu. Pokud Trump zvítězí na Floridě a v Ohiu, bude už prakticky nezastavitelný, píše CNN.

U demokratů by si podle průzkumů měla v sobotním klání nejlépe vést Clintonová. V Louisianě podle Magellan Strategies porazí Sanderse o téměř padesát procentních bodů, o drtivém vítězství v tomto státě hovoří i další průzkumy. Kansas a Nebraska se zase zřejmě přikloní k Sandersovi. Ve všech třech státech se hraje o 109 delegátů.

Ben Carson se stahuje z boje o post amerického prezidenta

Konec své kampaně ohlásil uchazeč o republikánskou nominaci pro americké prezidentské volby Ben Carson. Dosud nezvítězil v žádném státě a byl mezi pěti republikánskými soupeři na posledním místě.

Ben Carson
Zdroj: ČTK/ZUMA/Ron Sachs

Carson ještě loni v prvních průzkumech veřejného mínění patřil krátce k favoritům republikánského klání o nominaci na amerického prezidenta, jeho naděje ale rychle slábly.

„Mnoho lidí mne má rádo, ale prostě mne nebudou volit,“ řekl někdejší neurochirurg Carson v projevu na konferenci konzervativní strany. Politik už ve středu naznačil, že v boji o Bílý dům nebude pokračovat, když řekl, že ve své kampani nevidí cestu vpřed. Ve čtvrtek se v Detroitu už nezúčastnil v pořadí jedenácté debaty uchazečů o stranickou nominaci.

Ve škole jsem měl matematiku, takže jsem se podíval na počty delegátů, podíval jsem se na počet států, podíval jsem se na to, kolik hlasů ještě potřebuji, a uvědomil jsem si, že se to zkrátka nestane.
Ben Carson
neúspěšný kandidát o republikánskou nominaci
Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org