Izraelský Sodastream zavírá továrnu na Západním břehu. Palestinci přijdou o práci

Události: Sodastream na Západním břehu dobublal (zdroj: ČT24)

Na Blízkém východě se po osmi letech uzavřel spor ohledně výrobce přístrojů na bublinkové nápoje. Firma Sodastream pod tlakem protiizraelských aktivistů definitivně ukončila své aktivity v okupované části Palestiny. Skoro šest stovek tamních dělníků tím přišlo o práci.

Výroba přístrojů Sodastream
Zdroj: ČT24

Bublina Sodastreamu na Západním břehu Jordánu definitivně praskla. Aktivistům z propalestinského Hnutí bojkotu, stažení investic a uvalení sankcí (BDS) se podařilo vytlačit firmu z židovské osady nedaleko Jeruzaléma.

„Zásluhou rozhodnutí palestinské vlády z roku 2010 se snižuje nejen množství izraelských investic v židovských osadách, ale i počet Palestinců, kteří tam pracují,“ oznámil palestinský ministr práce Ahmad Madždalání.

„Nejde o humanitární důvody, ale o politické. To je pravá motivace té kampaně. Pro Palestince není přece dobré, když tihle lidé skončí na dlažbě,“ říká ředitel společnosti Sodastream Daniel Birnbaum.

Protest proti Sodastreamu
Zdroj: ČT24

Soustavné útoky se soustředily jak na obchody, které přístroje na sodovky prodávají, tak i proti herečce Scarlett Johanssonové, která je reklamní tváří firmy. Dnes je dobojováno. Firma postavila novou továrnu v izraelském městě Lechavim.

Aktivisté se o propuštěné Palestince nezajímají

O bývalé zaměstnance Sodastreamu se aktivisté z BDS dál nestarají. „Všechno to je jen politika! Podívejte se na všechny tady kolem. Chtějí jen žít. Když se to tady zavře, všichni budou jen sedět doma,“ naříká jeden ze zaměstnanců továrny.

Povolení pracovat v Izraeli má v tuto chvíli 58 000 Palestinců ze Západního břehu. Dalších 27 000 může pracovat v židovských osadách. Po uzavření továrny Sodastreamu ale mezi nimi jejích šest stovek bývalých zaměstnanců chybí.

Nezaměstnanost se přitom v Palestině blíží ke třiceti procentům. Vedení Sodastreamu ale neviní jen protiizraelskou kampaň. Kritizuje také izraelskou vládu, která uprostřed vlny teroristických útoků odmítla vydat pracovní povolení alespoň části zkušených palestinských zaměstnanců.