Bojkot zabral: SodaStream na Západním břehu zavírá brány

Jeruzalém - Velký úspěch slaví aktivisté naklonění Palestině. Pod jejich tlakem se z okupovaného Západního břehu stahuje výrobce sodovkovačů SodaStream. Globální tažení, pouliční demonstrace a na mnoha místech i otevřená šikana obchodníků a zákazníků porazila firmu s loňským příjmem ve výši půl miliardy dolarů. Pro několik set místních je to ale triumf s pachutí, protože přijdou o práci.

Izraelská společnost SodaStream provozuje továrnu v židovské osadě na okupovaném Západním břehu Jordánu. Právě působení izraelských firem na území, které chce židovský stát dlouhodobě získat, kritizují propalestinští aktivisté. Vedení společnosti se hájilo tím, že v regionu s vysokou nezaměstnaností dává práci stovkám Palestinců. Během pár měsíců ale montovna na sodovkovače uprostřed Judské pouště v Mišor Adumim nedaleko od Jeruzaléma nadobro uzavře své brány.

„Rozhodnutí SodaStreamu dokazuje, že hnutí ekonomického bojkotu je čím dál tím víc schopné potrestat zločinné firmy za jejich spoluvinu na izraelském apartheidu a kolonialismu,“ říká Rafíf Zijádaová, mluvčí Hnutí bojkotu, stažení investic a uvalení sankcí (BDS). Terčem tvrdých útoků se stala i hollywoodská hvězda Scarlett Johanssonová, která je reklamní tváří firmy.

SodaStream na Západním břehu končí (zdroj: ČT24)

V pokřiveném světě arabsko-židovského soupeření se obětí boje za palestinská práva paradoxně stali právě Palestinci. Z celkových 1 300 zaměstnanců firmy je totiž 500 palestinských dělníků. V průměru si tu vydělají třikrát víc než běžní Palestinci, mají dovolenou i nemocenskou. Teď ale o to všechno přijdou. „Každý z našich dělníků živí deset lidí. Jsme odpovědní za živobytí 5 000 Palestinců. Jinde si práci nenajdou, protože nezaměstnanost na Západním břehu je nějakých 30, leckde až 50 procent,“ vysvětluje ředitel SodaStreamu Daniel Birnbaum.

SodaStream donutily k razantnímu kroku špatné loňské výsledky. Příjem se propadl o desetinu, akcie o dvě třetiny. Továrna se ze Západního břehu na začátku příštího roku přesune na jih Izraele do města Lechavim a na místa palestinských dělníků nastoupí místní beduíni.