Johanssonová zachraňuje svět izraelskou sodovkou vyráběnou Palestinci

New York – Sociální sítě v posledních dnech zaplavily obrázky slavné americké herečky Scarlett Johanssonové, která si užívá koktejlu z přístroje SodaStream uprostřed zuřícího izraelsko-palestinského konfliktu. Fotomontáže vycházejí z reklamy, v níž herečka slibuje, že zachrání svět, když ho zbaví sladkých limonád a tun plastových lahví. Společnost SodaStream, jejíž výrobky spot podporuje, působí ale v oblasti, kde mají o záchraně světa jinou představu. Izraelská firma totiž provozuje továrnu v židovské osadě na okupovaném Západním břehu Jordánu. Johanssonová kvůli účasti v reklamě dokonce ukončila spolupráci s humanitární organizací Oxfam.

Herečka Scarlett Johanssonová slibuje ve třicetisekundovém spotu natočeném pro ohromně sledovanou reklamí přestávku během Super Bowlu (finále v americkém fotbalu), že zachrání svět. „Jako všichni herci, i já si kladu za cíl zachránit svět. Začněte s obyčejnou vodou, přidejte bublinky, smíchejte s příchutí a máte sodovku, která je lepší pro vás i pro nás všechny. Méně cukru, méně lahví.“

První kontroverze vzbudila reklama SodaStreamu poté, co ji odmítla odvysílat televizní stanice Fox. Spot propagující přístroj na výrobu perlivé vody se totiž přímo opřel do velkých výrobců limonád. „Sorry, Coke and Pepsi,“ loučila se s diváky herečka.

Problémy ale reklamu ani její hlavní aktérku neopustily ani po odstranění této formulace. Reklama ve své upravené verzi končí „Kdyby se mi jen podařilo tuto zprávu rozšířit po internetu!“ Aby se ale reklama internetem šířila tak, jak se jím šíří teď, si Scarlett Johanssonová rozhodně nepřála.

Pověst izraelské společnosti SodaStream je totiž značně kontroverzní. Hlavně proto, že působí na Západním břehu Jordánu. SodaStream tu zaměstnává asi 550 Palestinců. Právě působení izraelských společností na území, které chce Izrael dlouhodobě získat, kritizují propalestinští aktivisté. Právě od nich pochází většina fotomontáží kritizujících hereččino spojení s izraelskou společností.

Předělaná reklama se šíří na sociálních sítích
Zdroj: ČT24/Twitter/Stephanie Westbrook

Palestinci: Izraelci nás vykořisťují! Izraelci: Dáváme Palestincům práci!

Aktivisti a palestinská vláda trvají na tom, že společnost svou továrnou na Západním břehu porušuje mezinárodní zákony a jen využívá levnou pracovní sílu. „Mezinárodní organizace jsou velmi důležité, aby tlačily na Izrael. Aby pochopil, že lidé nesouhlasí s jeho okupační politikou,“ říká náměstek palestinského ministra zahraničí Tajsír Džaradát.

Vedení SodaStreamu se ale hájí tím, že v regionu s vysokou nezaměstnaností dává práci stovkám Palestinců. „Dáváme jim nejen práci a sociální pojištění, ale také další pracovní výhody a velmi vysoký plat,“ tvrdí ředitel společnosti David Birnbaum. Na jihu Izraele staví SodaStream novou továrnu a časem by do ní mohl přesunout svou výrobu.

V tom ovšem tkví složitý paradox celého problému - po půlstoletí okupace se teď pod mezinárodním tlakem řada izraelských firem ze Západního břehu stahuje. To ale znamená, že jejich palestinští zaměstnanci přijdou o práci.

Kvůli reklamě odešla herečka z humanitární organizace

Samotná Scarlett Johanssonová si za svým působením v reklamě stojí. „Stále podporuji ekonomickou i společenskou spolupráci mezi Izraelem a Palestinou. SodaStream je společnost, která pomáhá nejen životnímu prostředí, ale také staví mosty mezi Izraelci a Palestinci,“ myslí si herečka.

Účinkování v reklamě ji nicméně stálo místo ambasadorky humanitární organizace Oxfam. Ve funkci se rozhodla skončit po osmi letech sama kvůli „podstatným názorovým neshodám“ s touto nevládní organizací. 

Oxfam vydal prohlášení, ve kterém její rozhodnutí přijímá a děkuje jí za dosavadní práci. „I když Oxfam respektuje nezávislost svých velvyslanců, propagace společnosti SodaStream, které se paní Johanssonová účastní, je neslučitelná s její rolí velvyslankyně organizace Oxfam,“ stojí dále v prohlášení. Oxfam vždy ostře vystupoval proti obchodování s nelegálními židovskými osadami na Západním břehu Jordánu a podporoval práva Palestinců, kteří zde žijí.