Díru do trupu dubajského letadla udělal zřejmě terorista z hnutí Šabáb

Extremistická skupina Al Šabáb se přihlásila k teroristickému útoku na letadlo dubajských aerolinek počátkem února. Byl podle ní odvetou za operace západních zpravodajských služeb v Somálsku. Exploze prorazila do trupu otvor a podtlak vysál jednoho člověka - zřejmě právě sebevražedného atentátníka.

Airbus aerolinek Daallo se 74 cestujícími na palubě musel kvůli výbuchu v úterý 2. února krátce po startu nouzově přistát na mogadišském letišti. Výbuch prorazil do trupu otvor, podtlak při dekompresi pak z letadla vysál ven jednu osobu, kterou byl údajně strůjce útoku.

Somálský zástupce při OSN Awale Kullane, který byl na palubě letadla a mířil na konferenci do Džibutska, popsal na Facebooku, že zaslechl velkou ránu a chvíli viděl jen kouř. Když se rozplynul, uviděl prý, že chybí pořádný kus trupu.

V plánu bylo jiné letadlo

Podle šéfa aerolinek Daallo měl útočník původně v plánu letět s firmou Turkish Airlines, let byl ale zrušen kvůli nepříznivému počasí. 

Hnutí Šabáb je napojené na teroristickou síť Al-Káida. Chce svrhnout somálskou vládu a zavést v zemi islámské právo šaría. V roce 2011 se vojákům mise Africké unie (AMISOM) podařilo Šabáb vytlačit z Mogadiša a později i z většiny jižního a středního Somálska, které předtím ovládal. Islamisté ale nadále podnikají útoky především v hlavním městě.