Letadlo přistálo s dírou v trupu, výbuch ale vytáhl a zabil jednoho z pasažérů

S dírou v trupu způsobenou pravděpodobně výbuchem bomby dokázala posádka letu D3159 dubajských aerolinek Daallo Airlines přistát v Somálsku. Explozi ale nepřežil jeden z pasažérů, kterého ve výšce čtyř kilometrů podtlak doslova vycucl z letadla a jeho ohořelé tělo se našlo u města Bal'ad asi 30 kilometrů severně od Mogadiša.

Díra v trupu letadla společnosti Daallo
Zdroj: ČTK/ABACA

Neštěstí se stalo pět minut po startu z mezinárodního letiště v Mogadišu. „Myslím, že to byla bomba. Ovládání letadla ale naštěstí nebylo poškozeno, takže jsem se mohl vrátit a přistát na letišti. Za celou moji kariéru jsem nic podobného nezažil,“ cituje britský Daily Mail 64letého srbského pilota Vladimira Vodopivece.

Somálský zástupce při OSN Awale Kullane, který byl na palubě letadla a mířil na konferenci do Džibutska, popsal na Facebooku, že zaslechl velkou ránu a chvíli viděl jenom kouř. Když se rozplynul, uviděl prý, že chybí pořádný kus trupu.

Na palubě letadla společnosti Daallo, která provozuje lety v oblasti východní Afriky a Blízkého východu, cestovalo na lince z Mogadiša do Džibuti 74 pasažérů. Dva z nich agentuře AP řekli, že na palubě před nouzovým přistáním slyšeli výbuch. Ten následně prorazil trup letadla nad pravým křídlem. Ředitel úřadu civilního letectví Omar ale odmítl potvrdit, že by v letadle došlo k explozi. Hovořil pouze o „technické závadě“ s tím, že vyšetřování stále pokračuje.

Podle jiné vyšetřovací verze ale byla na palubě časovaná nálož, která měla explodovat ve větší výšce. Nestalo se to jen díky zpoždění odletu stroje. K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil, pravděpodobně ale jde o dílo ozbrojenců z islamistických milicí Šabáb. Ty v Somálsku usilují o zavedení islámského práva šaría a útočí proti vojenským i civilním cílům.

V roce 2011 se vojákům mise Africké unie (AMISOM) podařilo Šabáb vytlačit z Mogadiša a později i z většiny jižního a středního Somálska, které předtím ovládal. Islamisté ale nadále podnikají útoky především v hlavním městě.