Německo má nového prezidenta - Joachima Gaucka

Berlín - Novým německým prezidentem je Joachim Gauck. Podle očekávání ho zvolila velká většina členů Spolkového shromáždění hned v prvním kole hlasování. Rodák z Rostocku by se funkce jedenáctého spolkového prezidenta měl ujmout už v pondělí. Prezidentskou přísahu ale složí až v pátek na společné schůzi obou komor parlamentu. Ve dvou nejvýraznějších funkcích německé výkonné moci tak jsou východní Němci: z někdejší NDR pochází vedle Gaucka i kancléřka Angela Merkelová. Gauck bude prvním nestraníkem v zámku Bellevue.

Spolkové shromáždění tvoří 1 240 poslanců a zástupců všech 16 regionálních parlamentů. Respektovaného a populárního Gaucka navrhla jako společného kandidáta vládní koalice spolu se dvěma nejsilnějšími opozičními formacemi - sociální demokracií (SPD) a Zelenými. Všechny tyto strany ve volebním sboru disponovaly 1 100 hlasy, Gauck jich nakonec získal 991. Vedle něj kandidovala protinacistická aktivistka Beate Klarsfeldová, kterou nominovala opoziční postkomunistická strana Levice a která si připsala 126 hlasů. Krajně pravicová Národnědemokratická strana Německa (NPD) do boje o prezidentské křeslo vyslala revizionistického historika Olafa Roseho, který dostal tři hlasy. Z 1 228 přítomných se 108 delegátů zdrželo hlasování.

Volba německého prezidenta
Zdroj: ČT24

„Jaká krásná neděle!“ prohlásil nový prezident po oznámení výsledků hlasování. Zároveň připomněl, že ve stejný den před 22 lety mohli východní Němci poprvé svobodně volit, a zdůraznil význam svobody a odpovědnosti ve společnosti, což jsou nejčastější témata jeho vystoupení. Slíbil, že se kromě vnitřních problémů Německa zaměří i na otázky, které hýbou současnou Evropou a světem.

Joachim Gauck po zvolení prezidentem:

„Jsem si jistý, že nesplním všechno, co lidé čekají ode mne a od role prezidenta, ale jednu věc mohu slíbit: Říkám ano odpovědnosti, kterou jste mi dnes dali - vší silou a celým svým srdcem.“

Dvaasedmdesátiletý evangelický teolog má prezidentskému úřadu vrátit dřívější důstojnost a respekt. Víc než dvě třetiny Němců věří, že je vhodným kandidátem na prezidentské křeslo a 41 procent z nich si myslí, že bude i dobrým prezidentem. Většina Němců ho bere hlavně jako muže morálních zásad.

Gauck byl před pádem komunismu spoluzakladatelem protestního protirežimního hnutí v Meklenbursku. Stal se členem a mluvčím rostocké organizace Nového fóra, jež zastřešovalo činnost opozičních skupin v tehdejší NDR.

Joachim Gauck:

„Kdo říká ano svobodě, kdo ji nejen chce, ale také jí žije, bude silnější. To mu umožní změnit sám sebe a také svět.“

Bojovník za občanská práva už jako jedenáctiletý okusil zlovůli komunistického režimu, když jeho otce odvezli a bez vědomí rodiny odsoudili k 25 letům nucených prací na Sibiři. Vystudovaný teolog se ale po pádu berlínské zdi stal z oběti lovcem - stejnou přezdívku si vysloužil za odkrývání zločinů komunistické policie Stasi.

Vítězství je pro Gaucka satisfakcí za porážku v posledním prezidentském klání v červnu 2010. Prvního šéfa úřadu pro dokumentaci činnosti východoněmecké tajné policie Stasi tehdy do funkce nominovali SPD a Zelení. Kancléřka Merkelová a její koalice křesťanských a svobodných demokratů (CDU/CSU-FDP) ho však odmítly a nasadily proti němu bývalého premiéra spolkové země Dolní Sasko Christiana Wulffa. Ten nakonec zvítězil, ale až ve třetím kole volby. Letos 17. února po necelých 20 měsících v úřadě Wulff rezignoval pod tíhou série afér z doby, kdy řídil dolnosaskou vládu.

Gauck svatbu nechystá

Gauck a jeho družka Daniela Schadtová se nechystají legitimizovat svůj vztah a vzít se, jak je k tomu už před prezidentskou volbou vyzvali někteří němečtí politici. Dnešnímu vydání nedělníku Bild am Sonntag to řekla sama Schadtová. „Vzít se jenom z protokolárních důvodů nepovažuji za správné,“ uvedla 52letá novinářka z Norimberku, která s o dvacet let starším Gauckem žije přes deset let. Gauck je formálně stále ženatý se svou první manželkou a matkou svých čtyř dospělých dětí; od roku 1991 ale spolu nežijí.

„Poté, co jsme se s naším vztahem naučili žít nejen Joachim a já, ale i celá naše rodina, může s tím snad žít i zbytek společnosti,“ dodala nová první dáma Německa. V případech, kdy by chybějící oddací list měl být z protokolárních důvodů problém, je prý připravena se prezidentských akcí neúčastnit. „Samozřejmě, že budu Joachima na části jeho cest a akcí doprovázet, ale jak často to bude, to bude záviset na mých vlastních dobročinných aktivitách, kterým bych se chtěla věnovat,“ uvedla Schadtová k náplni své nové role, kvůli níž musela opustit svou dosavadní práci.

Joachim Gauck a Daniela Schadtová
Zdroj: ČTK/AP/Markus Schreiber

Nastěhování do prezidentského zámku Bellevue předem odmítla. Přednost dává prezidentské vile v berlínské čtvrti Dahlem. V nynějším Gauckově bydlišti s ohledem na sousedy zůstat nechtějí. „Pro naše sousedy v Schönebergu by to nebyla zrovna legrace, kdyby nemohli kvůli bezpečnostním opatřením ani parkovat před domem,“ poznamenala Schadtová.