Turecko chce od EU více peněz na uprchlíky, píší německé noviny

Místo už dříve slíbených tří miliard eur chce nyní Turecko na řešení uprchlické krize od Evropské unie pět miliard eur (135 miliard korun) – s odvoláním na zdroj z diplomatických kruhů o tom píše německý list Die Welt. Slíbené tři miliardy měly putovat na zlepšení situace tamních syrských uprchlíků výměnou za důraznější turecké zapojení do řešení evropských problémů s migranty.

„Ankara nyní chce pět miliard eur. My jsme však připraveni poskytnout pouze slíbené tři miliardy eur,“ řekl listu Die Welt vysoce postavený diplomat EU. Ony tři miliardy ale Turecko ještě nemá, protože peněžitou pomoc blokuje Itálie. Té se nelíbí způsob, jakým by měla země peníze získat. Výměnou za finanční pomoc by mělo Turecko podle dohody lépe střežit hranice a omezit počet migrantů mířících do Evropy.

Více peněz i více pravomocí

A komplikace v jednání mezi Bruselem a Ankarou podle všeho nekomplikuje pouze výše finanční částky, ale i snaha turecké strany o získání větší pravomoci při rozhodování o vyplácení pomoci. „Pro tureckou vládu je velmi těžké akceptovat, že tato miliardová pomoc pro uprchlíky bude vyplácena pouze postupně a že bude podléhat přísné kontrole,“ tvrdí podle německého listu zdroje z diplomatických kruhů.

Představa Evropské unie je taková, že by finanční pomoc měla směřovat do konkrétních projektů, jako je například výstavba škol. Brusel hodlá prostřednictvím přísné kontroly zajistit, aby se k uprchlíkům nedostal pouze zlomek poskytnuté pomoci, píše Die Welt. List rovněž upozorňuje, že Ankara zatím navzdory dohodě s EU nevyvíjí žádné větší úsilí k ochraně svých hranic a příliv uprchlíků z Turecka do Řecka pokračuje.