Juncker: Připravíme návrh na legální přesídlení uprchlíků z Turecka do EU

Evropská komise vypracuje návrh na legální přesídlení syrských uprchlíků z Turecka do EU, uvedl po skončení summitu EU-Turecko předseda komise Jean-Claude Juncker. Členské země se budou moci systému účastnit dobrovolně. Podle očekávání se lídři osmadvacítky na schůzce s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem dohodli na společném postupu ke zmírnění migračního proudu do Evropy.

Návrh na legální přesídlení syrských uprchlíků z táborů v Turecku by měla Evropská komise předložit v prosinci. Juncker zdůraznil, že členské země Unie by se na něm měly podílet na dobrovolném základě.

S nápadem přišlo Německo. Kancléřka Angela Merkelová o tématu před začátkem summitu jednala se svými partnery z některých zemí EU. V německém tisku přitom v souvislosti s návrhem zaznělo číslo 400 000 lidí, kteří jsou nyní v uprchlických táborech v Turecku.

Česko se do plánu nezapojí

Bohuslav Sobotka míří na summit
Zdroj: Reuters/Eric Vidal

Podle Junckera zatím zájem účastnit se nového projektu dalo najevo osm států. Český premiér Bohuslav Sobotka před novináři reagoval poznámkou, že Česko se hodlá soustředit na naplňování už dohodnutých kroků. „Nepřipravujeme se k tomu, že bychom tato schémata měli překračovat,“ poznamenal.

„Není to konečná skupina. Budou i další země, které se nejspíš budou chtít podílet,“ věří německá kancléřka. Podle dostupných informací o nápadu mluvila s partnery ze zemí, které už nyní přijímají nejvyšší počty uprchlíků, tedy Rakouskem, Švédskem, Finskem, ale také s Belgií, Lucemburskem, Nizozemskem a Řeckem. Diplomaté ale dávali v kuloárních rozhovorech najevo, že mezi zeměmi Unie nepanuje pro věc příliš velké nadšení. 

Na podobném plánu, ovšem v řádově nižších hodnotách, se země EU shodly už letos před prázdninami. Tehdy se dohoda týkala celkem 20 000 osob z táborů v Turecku, Jordánsku a Libanonu. Na ČR mělo připadnout 400 lidí.

Unie a Turecko si vyjdou vstříc


Předseda unijních summitů Donald Tusk po skončení bruselské schůzky potvrdil, že EU poskytne Ankaře tři miliardy eur (asi 81 miliard korun) na zlepšení situace tamních syrských uprchlíků. Z unijního rozpočtu má jít 500 milionů, na zbytek se složí členské státy EU.

Summit EU - Turecko
Zdroj: Reuters/Yves Herman

Česká republika je podle premiéra Sobotky připravena v příštím roce do tohoto obnosu přispět částkou mezi 300 až 400 miliony korun. S poskytnutím stejné sumy počítá i v roce 2017. „Česká republika počítá s tím, že finanční prostředky uvolní ve dvou letech. Mimo jiné proto, že také chceme vidět reakci turecké strany,“ vysvětlil český premiér před summitem.

Turecko by mělo účinně zasahovat proti převaděčům a aktivně bránit v cestě do Evropy těm, u nichž je jasné, že na azyl nemají nárok. „Nečekáme od nikoho, že bude hlídat naše hranice místo nás. To má a musí být prací nás Evropanů,“ zdůraznil Tusk. Očekává ale zásadní „změnu pravidel hry“ při zmenšování migračního proudu z Turecka směrem do Evropy.

Společně přijaté prohlášení z jednání kromě jiného také uvádí, že od června 2016 bude Turecko plně provádět takzvanou readmisní dohodu. Přebírat tedy bude ty osoby ze třetích zemí, které přes jeho území přicestovaly do EU a nezískaly tam azyl.

Pokud bude Turecko plnit své sliby a migrační vlnu skutečně ze své strany omezí, budou v roce 2016 otevřeny další kapitoly přístupových rozhovorů a Turci by se mohli dočkat cest do Evropy bez víz. „Je jasné, že Turecko není příčina. Turecko je klíčová tranzitní země, která může přispět k regulaci krize, ale nezastaví ji,“ podotkl Sobotka. K tomu je podle něj potřeba najít politické řešení pro ukončení občanské války v Sýrii. 

Summit EU-Turecko
Zdroj: Reuters/Yves Herman

Davutoglu: V některých městech je víc uprchlíků než tureckých občanů

Ahmet Davutoglu po summitu s EU
Zdroj: Reuters/Eric Vidal

Premiér Davutoglu připomněl, že nejde jen o tureckou či evropskou otázku. „Musíme jednat společně,“ upozornil a zdůraznil, že jediným trvalým způsobem řešení migrační krize je uspokojivé řešení syrské otázky.

„Platíme cenu za neschopnost systému OSN vyřešit syrskou krizi v počátcích,“ poznamenal turecký premiér. Připomněl, že v zemi je nyní 2,2 milionu syrských uprchlíků a další lidé z jiných zemí v regionu. Turecko už na ně utratilo okolo osmi miliard dolarů. „V některých městech je víc syrských uprchlíků než tureckých občanů,“ podotkl Davutoglu. Zdůraznil proto, že ony tři miliardy eur nejsou určeny Turecku, ale právě pro tyto miliony uprchlíků.

Tusk dodal , že do Unie letos nelegálně přišlo 1,5 milionu migrantů. Jeho tým později uvedl, že jde o údaj evropské agentury Frontex.

Donald Tusk a Ahmet Davutoglu
Zdroj: Reuters/Yves Herman

Předseda unijních summitů připomněl, že Turecko je nejen klíčový strategický partner Evropy, ale také kandidát na členství v EU od roku 1999. Dnes lídři zemí EU a turecký premiér Davutoglu souhlasili s „novou energií“ pro přístupové rozhovory. Podle tureckého zástupce je to „klíčová zpráva“, jedním z bodů je také pořádání summitů EU–Turecko dvakrát ročně.

Příští rok by měly být v přístupových jednáních otevřeny další kapitoly. Tusk přitom zdůraznil, že dnešek není „přepsáním“ evropské politiky rozšíření, a připomněl problematiku lidských práv.