Šéf oregonských farmářů vyzval na dálku k ukončení odboje

Jděte domů a obejměte své rodiny, vzkázal zadržený vůdce Ammon Bundy skupině farmářů, která už téměř měsíc okupuje správní budovy národního parku v Oregonu – na protest proti stíhání dvou svých kolegů. Podle Bundyho farmáři udělali vše, co mohli. Zbytek prý mají nechat na rozhodnutí soudu.

Skupina několika desítek ozbrojených mužů obsadila ústředí národní přírodní rezervace 2. ledna poté, co se oddělila z protestního pochodu asi 300 osob za propuštění dvou místních farmářů, Dwighta Hammonda a jeho syna Stevena. Ti byli odsouzeni k pěti letům vězení za žhářství na pozemcích, jež si pronajímali od státu. Odsouzení tvrdí, že pouze pálili plevel. Podle obžaloby se snažili zahladit stopy po nelegálním lovu.

Bundyho skupina, která si říká Občané za ústavní svobodu (CCF), požaduje propuštění dvou farmářů a předání federální půdy místním institucím. V úterý ale Bundyho a dalších osm členů zadržela policie, když odjeli z obsazených budov správy národního parku a chtěli prý diskutovat s místními občany.

Úterní pokus o nenásilné zadržení skončil smrtí jednoho z mluvčích skupiny, rančera Roberta LaVoye Finicuma, a postřelením Bundyho bratra Ryana. Zatímco farmáři tvrdí, že ke střelbě nebyl důvod, policisté oponují, že ozbrojenci odmítali poslechnout jejich výzvu a vzdát se.

Protest se koná v areálu národního parku Malheur, který byl podle Bundyho zřízen na pozemcích 100 bývalých rančů. „Ten park se stále rozšiřuje na úkor rančerů,“ tvrdí Bundy. Kdysi prosperující a bohatý okres Harney podle něj kvůli zabírání značně zchudl.

Ozbrojený odpor farmářů kvůli kolegům
Zdroj: ČTK/AP

Podle prokuratury Dwight (73) a Steven (46) Hammondovi založili v roce 2001 a pak znovu v roce 2006 požáry a zničili přes 50 hektarů státních pozemků. Důvodem prý ale nebyl plevel, jak tvrdí oni, nýbrž zahlazení stop po nelegálním lovu.

Oba si sice už původní tresty ve výši tří a 12 měsíců odpykali, soud jim však dodatečně vyměřil ještě několikaleté tresty, které měli nastoupit od neděle. Jejich výši soudce zdůvodnil tím, že rančeři úmyslným založením ohně ohrozili životy hasičů.