Se zbraní v ruce proti vyšší moci: Farmáři v Oregonu obsadili vládní budovu

Samozvané milice proti vládě (zdroj: ČT24)

Protest oregonských farmářů proti údajnému útlaku už několik dní připomíná souboj z časů Divokého západu. Zemědělci obsadili místní úřední budovu kvůli svým kolegům odsouzeným za žhářství. Improvizovaná hradba, zbraně a odhodlání zde stojí proti federální vládě – podle farmářů symbolu státního útlaku. Samozvané milice zatím spíše vyčkávají na reakci vlády, skutečný ozbrojený odpor prý ale nevylučují.

Oregonští ozbrojenci podporují dvojici potrestanou vězením za žhářství na pozemcích, které si pronajímali od státu. Odsouzení tvrdí, že se pouze snažili zničit invazní plevel, avšak soud byl jiného názoru. „Jdu do vězení na pět let za požár na 127 akrech. To se mi zdá přehnané,“ zmínil odsouzený Dwight Hammond.

Kolegové proto neváhali na jeho podporu vzít vše, co měli po ruce. Na příjezdových cestách k vládní budově vytvořili improvizovanou pevnost – s vozovými hradbami i rozhlednami pro ozbrojené hlídky.

Nemáme v úmyslu proti komukoli použít sílu, ale pokud bude použita proti nám, budeme se bránit.
Ammon Bundy
Mluvčí ozbrojené skupiny
Vlajka jako symbol protestu proti federální vládě
Zdroj: ČTK/AP

Sám Bundy se přitom do sporu s vládou nedostal poprvé. V čele skupiny mužů se zbraněmi stanul už před dvěma lety, kdy ho úřady chtěly potrestat za nezákonnou pastvu jeho dobytka na federálních pozemcích v Nevadě. Nechtěly však riskovat ozbrojený střet, a tak ustoupily.

Opatrně federální vláda postupuje i nyní a situaci zatím monitoruje. Spor tak připomíná vyčkávání, kdy si ani jedna strana nic závažnějšího zřejmě nepřeje. Samozvaná milice slibuje, že v Oregonu zůstane tak dlouho, jak to bude nutné.

Podle prokuratury Dwight (73) a Steven (46) Hammondovi založili v roce 2001 a pak znovu v roce 2006 požáry a zničili přes 50 hektarů státních pozemků. Důvodem prý ale nebyl plevel, jak tvrdí oni, nýbrž zahlazení stop po nelegálním lovu.

Oba si sice už původní tresty ve výši tří a 12 měsíců odpykali, soud jim však dodatečně vyměřil ještě několikaleté tresty, které měli nastoupit od neděle. Jejich výši soudce zdůvodnil tím, že rančeři úmyslným založením ohně ohrozili životy hasičů.

Protest farmářů v Oregonu
Zdroj: ČTK/AP

Podle mluvčího skupiny se stát Hammondovým mstí za to, že mu odmítli prodat své pozemky. Protestující však dodnes nesdělili, zda jim jde o změnu trestů pro zmíněnou dvojici, o změnu přístupu k vlastníkům či nájemcům pozemků nebo o něco jiného.

Protestující okupují budovu správy národního parku Malheur, který podle Bundyho zabírá plochu stovky bývalých rančů a rozrůstá se na úkor farmářů.