Utrpení Syřanů v hladovějící Madáji neskončilo, ukázaly záběry propašované aktivisty

Deset dní uplynulo od chvíle, kdy do syrského města Madájá přijel poslední konvoj s humanitární pomocí a lidé zde stále hladoví. Navíc se potýkají s mrazem a sněhem. Podle humanitárních pracovníků zemřelo na dlouhodobou podvýživu nejméně deset dalších lidí. Aktivisté propašovali z Madáji záběry, které podle CNN dokazují, že utrpení Syřanů ještě neskončilo.

Město Madájá je dlouhé měsíce v obležení provládních sil. Humanitární pracovníci hovoří o desítkách mrtvých a varují před dalšími oběťmi, pokud místní obyvatelé nedostanou lékařskou pomoc a jídlo.

Na jednom z videí, jehož pravost dokázala CNN ověřit, je vidět padesátiletý Faváz Saíf Aldin. Muž je téměř v bezvědomí a břicho má nafouklé z toho, jak dlouho nejedl. Na pokraji smrti se nachází také jeho devítiměsíční vnučka Lamar.

„Více než 400 lidí v Madáji je na pokraji smrti,“ říká lékař na videu. „Potřebujeme okamžité východisko. Potřebujeme humanitární koridor, abychom mohli okamžitě odejít,“ dodává.

Podle něj lidem dochází dřevo – na dalších videích, k nimž se CNN dostala, Syřané pálí papíry a plasty, aby se zahřáli.

Na jiných ověřených záběrech lékař Mohammed prohlašuje: „Dnes bylo počasí obzvlášť kruté, bylo minus pět stupňů. V posledních deseti dnech zde bylo 10 úmrtí,“ podotýká.

„Desítky lidí byly přivezeny na kliniku v bezvědomí. Máme tu asi 500 nemocných, kteří potřebují ošetřit v nemocnici. Jsou tu také ženy, kterým se blíží porod a možná budou potřebovat císaře – my tu ale na to nemáme lékařské kapacity,“ konstatuje doktor.

Záběry, které z Madáji propašovali aktivisté, byly natočeny někdy po 23. lednu. Humanitární pracovníci CNN řekli, že se s některými lidmi z videí setkali osobně, když jim bylo na chvíli povoleno poskytnout obyvatelům města pomoc.

Podle OSN je v Sýrii v obležení asi 400 tisíc civilistů. Syrsko-americká lékařská společnost dokonce odhaduje, že pouze na místech obléhaných syrskou armádou žije 608 tisíc lidí.

K efektivnějšímu šíření humanitární pomoci chce přispět i česká vláda. O zkontaktování Asadova režimu požádala ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka přímo šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová.