Draka zřejmě sestřelila prasklá vzpěra

Hawthorne (USA) - Nezdar červnového startu vesmírné lodi Dragon soukromé společnosti SpaceX způsobila zřejmě prasklá ocelová vzpěra. Uvedl to majitel firmy Elon Musk s tím, že v minulosti ale s těmito komponenty nikdy žádné problémy nebyly. Nosná raketa Falcon 9 explodovala zhruba dvě a půl minuty po startu z Mysu Canaveral. Nákladní loď bez posádky vezla zásoby na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

„Vypadá to tak, že (vzpěra) byla špatně vyrobena,“ uvedl Musk s tím, že se ale stále jedná pouze o předběžné výsledky vyšetřování nehody. Se 60 centimetry dlouhými a tři centimetry silnými vzpěrami v minulosti žádné problémy nebyly, při vzletu lodi se ale jedna z nich pravděpodobně odlomila, a zapříčinila tak uvolnění héliové tlakové láhve. Ta následně vystřelila vysokou rychlostí a způsobila explozi nádrže s tekutým kyslíkem.

Do budoucna chce SpaceX používat jiné vzpěry a všechny navíc individuálně testovat. V důsledku nehody se příští start lodi Dragon opozdí. Na oběžnou dráhu se vydá podle Muska „nejdříve v září“.

Dragon měl na orbitální komplex dopravit téměř 2,5 tuny nákladu, včetně zásob a dalších věcí nezbytných pro zajištění života posádky, materiálu pro vědecké výzkumy a také prvního ze dvou spojovacích adaptérů. Tyto adaptéry v budoucnu umožní přistávání nových komerčních lodí s posádkami, včetně CST-100 vyvíjené firmou Boeing a upravené verze lodi Dragon.

Dragon je v současnosti jediným nákladním plavidlem, které je určeno k opětovnému přistání na Zemi. Evropské i ruské zásobovací lodě při návratu po vstupu do atmosféry shoří. Nezdařený start měl být sedmým zásobovacím letem Dragonu a 19. startem nosné rakety. Dosavadní lety byly vesměs úspěšné.