Papež k migrantům ve Vatikánu: Nenechte si vzít radost ze života

Sedm tisíc uprchlíků se zúčastnilo papežovy tradiční nedělní modlitby Anděl Páně na Svatopetrském náměstí. František migranty sám pozval a během ceremonie se obrátil na všechny uprchlíky na světě, které vyzval, aby neztráceli naději a radost ze života.

„Každý z vás si nese vlastní minulost, vlastní kulturu a vlastní cenné hodnoty,“ řekl František ke shromážděným běžencům a přistěhovalcům z více než 30 zemí. „Často také bohužel prožíváte utrpení, útlak a strach,“ dodal s tím, že jejich návštěva Vatikánu je znamením naděje. „Nenechte si tuto naději a radost ze života vzít,“ prohlásil.

Modlitba byla součástí mimořádného svatého roku, který papež loni v prosinci vyhlásil a jehož tématem je milosrdenství. František dlouhodobě prohlašuje, že přistěhovalci a běženci mají právo na azyl, zároveň ale upozorňuje, že mají také povinnost dodržovat zákony a tradice hostitelských zemí.

Papež také řekl, že se modlí za oběti útoků radikálů v Indonésii a Burkina Fasu. „Nechť je Bůh uvítá ve svém domě,“ řekl o obětech. Při atentátech islamistů zahynulo tento týden v indonéské metropoli Jakartě sedm lidí a v hlavním městě Burkina Fasa Ouagadougou 29.

František navštívil hlavní římskou synagogu

František navštívil římskou synagogu
Zdroj: Alessandro Bianchi/Reuters

Odpoledne František navštívil židovskou synagogu v Římě. Po Janu Pavlovi II. a Benediktu XVI. je třetí hlavou římskokatolické církve, která sem zavítala. Prohlásil zde, že násilí je v rozporu se třemi monoteistickými náboženstvími, tedy judaismem, křesťanstvím a islámem.

„My všichni patříme do jedné rodiny, rodiny boží,“ řekl papež a vyjádřil přání, aby se křesťanství a judaismus dále sbližovaly a vzájemně poznávaly a uctívaly. Poukázal na „jedinečnou a zvláštní vazbu“ mezi oběma náboženstvími, spočívající ve společných kořenech, a odsoudil antisemitismus a současný islamistický terorismus. „Násilí člověka vůči člověku je v rozporu s každým náboženstvím, které si zaslouží takové označení, zejména pak se třemi velkými monoteistickými náboženstvími,“ zdůraznila hlava římskokatolické církve.

František při své první návštěvě synagogy v postavení papeže pozdravil římskou židovskou komunitu. Položil věnec k pamětní desce připomínající hromadné zatýkání a deportace římských Židů v roce 1943 nacisty a také k druhé desce připomínající zabití dvouletého chlapečka při útoku radikálních Palestinců na synagogu v roce 1982. František se rovněž setkal se členy chlapcovy rodiny a s lidmi, kteří přežili útok, který se před vchodem do synagogy odehrál.

Tisíce běženců se zúčastnily modlitby s papežem (zdroj: ČT24)

Za ubytování běžence nabízí Milán rodinám 11 tisíc měsíčně

Lidem, kteří u sebe ubytují běžence, nabízí severoitalský Milán příspěvek 400 eur měsíčně (zhruba 11 000 korun). Ve městě s více než 1,2 milionu obyvatel zatím projevilo zájem o nabídku asi 40 rodin. Podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) loni do Itálie připlulo asi 150 tisíc migrantů.

Poskytovatelé bydlení musí podstoupit dvoudenní kurz a pro své svěřence musí připravit vybavenou místnost s vlastní koupelnou. Do konce ledna se chystá charita vybrat první žadatele o azyl, kteří se k milánským rodinám nastěhují.

Ubytování běženců v soukromí je o hodně levnější, než kdyby o ně pečovalo přímo město. Ušetřené prostředky a kapacity chce radnice věnovat na intenzivní jazykové kurzy pro imigranty a na jejich další vzdělávání. Postup Milána kritizuje protievropská a separatistická strana Liga Severu. „Milán by měl veřejné peníze vynaložit na milánské občany v nouzi,“ uvedla strana, která se staví nepřátelsky vůči přijímání uprchlíků.