Další útok Al-Káidy na hotel v Africe: V Burkina Fasu zemřelo 29 lidí

Při útoku na hotel a kavárnu v Burkina Fasu přišlo o život 29 osob, dalších třicet lidí utrpělo zranění. Podle burkinafaského prezidenta bylo osvobozeno nejméně 150 rukojmích. Dvě z obětí byli Francouzi, dva mrtví byli Švýcaři, státní příslušnost ostatních zatím nebyla upřesněna. V době útoku také v zemi kdosi unesl dva australské občany. K akci v hotelu se přihlásila radikální skupina Al-Káida v muslimském Maghríbu. Tatáž skupina se loni přihlásila k útoku na hotel v sousedním Mali, kde zahynulo 22 lidí.

Nejméně pět obětí pocházelo z Burkina Fasa. Policisté rovněž identifikovali těla tří útočníků. „Tři džihádisté byli zabiti. Byl to jeden Arab a dva černí Afričané,“ upřesnil ministr vnitřní bezpečnosti Simon Compaore. 

Po ukončení zásahu v přepadeném hotelu prohledávaly bezpečnostní síly okolí a zastřelily čtvrtého útočníka. Další tři lidé byli podle burkinafaské televize zatčeni. Pátrání ale pokračuje. „Potrestáme každého, kdo se pokusí na Burkina Faso zaútočit,“ dodal ministr. 

Prezident Roch Marc Christian Kabore řekl, že se země ocitla v bezprecedentní situaci. „Jsou to zákeřné, zbabělé činy a jejich oběťmi jsou nevinní lidé,“ charakterizoval útok. 

Útok začal v pátek večer

Ozbrojenci zaútočili v půl deváté večer místního času nejprve na kavárnu v blízkosti ougadougského hotelu Splendid, kde podle zaměstnance, jehož citovala agentura AFP, zabili několik lidí. Hasiči, jenž zasahovali u požárů, které vypukly po explozích provázejících útok, uvedli, že v kavárně spatřili deset mrtvých.

Události: Al-Káida zaútočila na luxusní hotel v Burkina Fasu (zdroj: ČT24)

Útočníci se z kavárny přesunuli do samotného hotelu, kde bylo podle místní televize asi sto lidí. Hotel Splendid stojí v blízkosti letiště a často ho využívají turisté a pracovníci OSN. Podle prvních svědectví útočili tři nebo čtyři muži, ke kterým se postupně přidali další. Jeden svědek také popsal, že teroristé s jednou výjimkou zabíjeli výhradně bělochy.

Lidé, kteří útoku přihlíželi z bezpečné vzdálenosti, zprvu poukazovali na pomalý nástup státních sil. Současně však vyjadřovali svoji podporu vojákům a policistům. „Víme, že ozbrojenci se z hotelu živí nedostanou. Naše země není pro džihádisty,“ podotkl jeden ze svědků.

  • K útoku na hotel v Burkina Fasu se přihlásila organizace Al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM). Fakticky jde o jednu z jejích součástí, skupinu Mirábitún, již založil obávaný alžírský radikál Mochtár Belmochtár. Loni v prosinci Mirábitún oznámil, že se sloučil s Al-Káidou v muslimském Maghribu. Samotná AQIM se hlásí k mezinárodní radikální salafistické Al-Káidě, má na svědomí řadu bombových útoků a také únosů v různých Afrických zemích. Například v roce 2008 skupina unesla dva kanadské diplomaty, které propustila po čtyřech měsících.

V době útoku zmizel australský pár

V době, kdy burkinafaské bezpečnostní síly obléhaly hotel v metropoli, byli na severu země poblíž hranice s Mali uneseni dva australští občané – lékař a jeho manželka. Není ale jasné, zda je mezi oběma událostmi spojitost. Podrobnosti nejsou zatím známy a není ani jasné, zda šlo o turisty nebo o osoby, které v Burkina Fasu dlouhodobě žily.

Osvobozovací akce začala ráno

Brzy ráno do hotelu vtrhly místní jednotky, které logisticky podpořili francouzští vojáci. Ti se do státu Burkina Faso přesunuli z Mali. Zprvu osvobodili 63 lidí, z nich 33 poté cestovalo do nemocnice.

Leželi jsme na podlaze, všechny zachvátila panika. Všude kolem byla krev. Slyšeli jsme je mluvit. Chodili okolo a stříleli lidi, kteří ještě vypadali živí.
Yannick Sawadogo
svědek útoku

Podle ředitele místní nemocnice šlo nejvíce o střelná zranění a zranění způsobená pádem. Mezi zachráněnými je i burkinafaský ministr veřejných služeb, práce a sociálního zabezpečení.

Burkinafaský voják při zásahu proti útočníkům Al-Káidy
Zdroj: Reuters/Stringer

Útočníci se po zásahu burkinafaských jednotek rozdělili. Část se opevnila v hotelu, část v kavárně. Podle burkinafaských bezpečnostních sil rozmístili v budově výbušniny. Krátce poté však zasahující jednotky osvobodily zbylé rukojmí – podle státních úřadů jich bylo 126, francouzský velvyslanec uvedl, že šlo o 150 lidí – a zastřelily tři útočníky.

Bezpečnostní síly potom začaly prohledávat další hotely v okolí a zastřelily také čtvrtého z útočníků.

Oběti jsou z 18 států, z ČR nejspíše ne

Lidé, kteří při útoku na kavárnu a hotel zemřeli, byli podle ministra Compaoreho z osmnácti států. Francouzské ministersvo zahraničí oznámilo, že dvě oběti byli Francouzi.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronovánemá informace, že by se v místě nacházeli nějací Češi. V systému Drozd, kam se dobrovolně zapisují lidé, kteří jedou do zahraničí, je uvedena pouze jedna česká občanka, která se pracovně pohybuje po několika afrických státech včetně Burkina Fasa.

Burkina Fasu se útoky dosud vyhýbaly

Burkina Faso je převážně muslimský stát. V říjnu 2014 nastoupil cestu k demokracii, když byl svržen dlouholetý prezident Blaise Compaoré. Loni v září uskutečnila elitní prezidentská garda neúspěšný pokus o puč. Země byla dosud teroristických útoků ušetřena.

Skupina, která se přihlásila k útoku, však již loni v listopadu podnikla podobný čin v sousedním Mali. Při útoku na hotel ve městě Bamaku tehdy zahynulo 22 lidí.

Vydáno pod