Íránský ministr zahraničí: Saúdská Arábie musí přestat vytvářet napětí

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf prohlásil, že Saúdská Arábie musí přestat vytvářet napětí. Se Zarífem se setkal jeho irácký protějšek Ibráhím Džaafarí, podle nějž je Irák ochoten působit jako prostředník k uklidnění krize. Spor vyvolala hromadná poprava v Saúdské Arábii, při níž byli zabiti čtyři šíité včetně duchovního Nimra Bákira Nimra.

Na Saúdskou Arábii se ve světě snesla kritika za popravu tak velké skupiny lidí a za rozsudky smrti obecně. Čtyři z popravených byli šíité, takže se velmi ostře ozval šíitský Írán, což vyvolalo diplomatickou krizi mezi oběma státy.

Saúdská Arábie tvrdí, že všichni popravení byli odsouzeni výhradně za svou teroristickou činnost bez ohledu na víru. Čtyřicet tři z nich byli sunnitští radikálové považovaní za členy Al-Káidy.

Íránský ministr Zaríf na tiskové konferenci s iráckým protějškem znovu ostře vystoupil proti Saúdské Arábii. Podle něj království „musí skoncovat“ s protiíránskou politikou. „Saúdská Arábie se dva a půl roku staví proti úsilí íránské diplomacie a musí s touto tendencí, která vede k napětí, přestat,“ řekl Zaríf.

Irácký ministr zahraničí Ibráhím Džaafarí
Zdroj: Khalid Al Mousily/Reuters

Erdogan: Je to vnitřní záležitost země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pak před politiky v Ankaře prohlásil, že popravy v Saúdské Arábii jsou vnitřní záležitostí země. Jeho postoj je nicméně v rozporu s mluvčím turecké vlády Numanem Kurtulmuşem, který v pondělí nad popravami vyjádřil politování, poznamenala agentura AFP. „V Egyptě odsoudili na smrt tisícovky lidí (po vojenském puči v roce 2013) a nikdo nic neřekl. Proč svět nereagoval?“ řekl Erdogan, jenž podporoval sesazeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího.

Podle agentury Reuters se rovněž pozastavil nad tím, že ti, kteří mlčí o umírání lidí v občanskou válkou zmítané Sýrii, nyní dělají povyk kvůli popravě jednoho člověka v Saúdské Arábii. Vztahy mezi Ankarou a Rijádem zaznamenaly v posledních měsících výrazné zlepšení.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zdroj: Umit Bektas/Reuters

Na popravy v Saúdské Arábii reaguje i IS, hrozí útoky na věznice

Analytici připomínají, že čerstvý konflikt mezi Íránem a Saúdskou Arábií je velkým problémem pro Irák v jeho boji proti radikálům z takzvaného Islámského státu. Irák je závislý na pomoci šíitských milicí, z nichž mnohé podléhají Íránu, a zároveň Spojených států, které jsou spojencem Saúdské Arábie.

Ostatně IS nyní v odplatě za popravy pohrozil útokem na věznice Al-Háir a Tarfíja v Saúdské Arábii. „Islámský stát se vždy snaží osvobodit vězně, ale počítáme s tím, že problém vězňů nebude definitivně vyřešen, dokud nebude odstraněna vláda tyranů a její věznice poté rozmetány do základů,“ uvádí se v materiálu IS. Islámský stát bojuje hlavně v Sýrii a Iráku, ale od listopadu 2014 provedl útoky rovněž v Saúdské Arábii.

Al-Háir je věznice s maximální ostrahou vzdálená necelých padesát kilometrů jižně od Rijádu. Jde o největší vězeňské zařízení v Saúdské Arábii a používá se pro osoby usvědčené z běžné kriminality i z terorismu. V loňském roce se u kontrolního stanoviště odpálil stoupenec IS v automobilu a zemřel při tom.

Tarfíja pak leží v provincii Kasím ve střední části země. Ocitli se v ní mnozí ze zhruba pěti tisíc lidí, které roku 2011 pozatýkaly bezpečnostní síly kvůli údajnému ohrožování bezpečnosti státu. Ochránci lidských práv tehdy království kritizovali za to, že v rámci razií proti údajným teroristickým kruhům zatýká také své politické oponenty. V minulosti před ní protestovali i příbuzní vězňů.