Portugalsko má nového premiéra. K moci míří levice

Portugalský prezident Aníbal Cavaco Silva jmenoval předsedu Socialistické strany Antónia Costu premiérem a pověřil ho sestavením nové vlády. Socialisté získali podporu pro svůj menšinový kabinet u dvou krajně levicových stran, proto prezident žádal od Costy písemné ujištění, že jeho vláda bude respektovat mezinárodní závazky Portugalska.

Portugalská levicová opozice, která má po volbách ze 4. října v parlamentu nadpoloviční většinu, před dvěma týdny zabránila nástupu středopravé vlády vítězné koalice Sociálnědemokratické a Lidové strany. Při hlasování 10. listopadu jí nedala důvěru, když odmítla její program.

Socialistům slíbily podporu pro vládu Koalice demokratické jednoty (CDU), kterou tvoří komunisté, zelení a další levicové formace, a marxistický Levicový blok. Prezident váhal s jmenováním Costy, protože tyto dvě krajně levicové strany v minulosti vyzývaly, aby Portugalsko vystoupilo z NATO a opustilo eurozónu.

„Prezident požádal o přesné vyjasnění otázek, které byly pominuty v různých... dokumentech podepsaných Socialistickou stranou s Levicovým blokem, komunistickou stranou a Stranou zelených a které proto vyvolávají pochybnosti ohledně stability a dlouhodobé udržitelnosti menšinové socialistické vlády," vysvětlil Silva v pondělí svůj požadavek.

Dnes šéfa socialistů pověřil sestavením vlády po reakci Costy na žádost o poskytnutí uvedených záruk. V prezidentově následném prohlášení se mimo jiné uvádí, že pokračování dočasné vlády není v zájmu země, protože by to vedlo k další politické nejistotě.

  • Socialisté stojí v parlamentu v čele levicového odporu proti úsporným opatřením, která přijala předchozí vláda.
  • Portugalsko tak podle povolebního vývoje nejspíš čeká ústup od hospodářských reforem, které prosadila dosavadní vládní koalice.
  • Týká se to především restriktivní rozpočtové politiky, kterou bývalá vláda uplatňovala od roku 2011.