Americké síly v Sýrii zaútočily na „džihádistu Johna“. Zřejmě zemřel

Bezpilotní letoun Spojených států v Sýrii zaútočil na britského islamistu Mohammeda Emwaziho, známého pod přezdívkou „džihádista John“. Terorista se v minulosti objevil na videích zachycujících popravy západních rukojmí. Výsledek leteckého úderu zatím není oficiálně potvrzen, podle BBC a CNN je Brit s kuvajtskými kořeny po smrti.

Americké síly zaútočily u města Rakká, které je baštou Islámského státu na severu Sýrie. Důkazy prý podle americké armády nasvědčují tomu, že je Emwazi skutečně mrtvý. Útok provedl bezpilotní dron, který zasáhl auto, v němž se měl terorista nacházet.

Turecké úřady vpodvečer podle BBC uvedly, že zadržely dalšího Brita - pravděpodobně Emwaziho komplice. Muž, kterého britská televize uvádí jako Aina Lesleyho Davise, měl mít na starosti ostrahu vězněných osob v Sýrii.

Cameron: Šlo o akt sebeobrany

Americké tajné služby při sledování džihádisty Johna úzce spolupracovaly se Spojeným královstvím. Britský premiér David Cameron v reakci na útok uvedl, že Emwazi představoval hrozbu pro celý svět. „Byl to čin sebeobrany a byla to správná věc,“ řekl. „Všem, kdo škodí Británii, našemu národu nebo našim spojencům, to ukáže, že dosáhneme daleko, že máme nezdolné odhodlání a že na své občany nikdy nezapomeneme,“ zdůraznil Cameron.

Británie jako právní stát má povinnost lidi jako Emwazi zatknout a předvést před soud, kde budou usvědčeni ze svých trestných činů. Vzpomínám si, když Británie sama zasáhla proti dvěma svým občanům v Sýrii a zlikvidovala je. David Cameron tehdy vystoupil v parlamentu s velmi opatrným prohlášením, ve kterém poslancům a britské veřejnosti vysvětlil celý právní kontext takového zásahu. Tehdy zdůraznil, že britská vláda o svých krocích průběžně informovala OSN.
Ivan Kytka
Spolupracovník ČT

Organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) oznámila, že při náletu přišli o život také tři další radikálové ze zahraničí. Podle Ramího Abdar Rahmána, který informace SOHR zveřejňuje, je v nemocnici v Rakká tělo významného britského radikála. „Všechny zdroje tvrdí, že je to džihádista John, ale já osobně to nemohu potvrdit,“ sdělil Rahmán.

Hrál velmi prominentní úlohu v propagandistické válce, kterou Islámský stát zahájil loni v létě. Nebyl podstatný pro velící strukturu, ale zosobňoval brutální vražednost organizace namířenou proti západním rukojmím. Pokud se jeho zabití potvrdí, bude to důležitá ukázka toho, že Británie ani Spojené státy neumožní někomu takovému svobodně chodit po této zemi.
Jakub Szántó
Džihádista John
Zdroj: YouTube/Sky News

Mohammed Emwazi odcestoval v roce 2013 do Sýrie, kde se přidal k bojovníkům Islámského státu. Maskovaný a ozbrojený se objevil na několika brutálních videích, která zachytila popravy zajatců z USA, Británie a Japonska. Podílel se také na vraždách zajatých syrských důstojníků.