Izraelští vojáci zastřelili Palestinku, která se je chystala napadnout

Izraelští vojáci zastřelili na Západním břehu Jordánu Palestinku, která se na ně chystala zaútočit nožem. Našel se u ní dopis na rozloučenou. Nedávné násilnosti, při nichž Palestinci útočí na Izraelce hlavně noži, nepřežilo od poloviny září 87 lidí. Bylo mezi nimi 12 Izraelců, zbylí jsou Palestinci nebo izraelští Arabové. Z nich více než 40 byli lidé přistižení při útoku.

Žena údajně přišla pěšky ke kontrolnímu stanovišti poblíž židovské osady Alfej Menaše. Vojáci ji několikrát vyzvali, aby se zastavila, a snažili se ji k tomu přimět varovnými výstřely. Žena ale pokračovala směrem k nim a vytáhla z tašky nůž. Vojáci ji následně zastřelili.

Ministerstvo obrany, které o incidentu hovoří jako o zmařeném útoku na Izraelce, oznámilo, že žena u sebe měla vzkaz pro své příbuzné v případě, že zemře. „Nevím, jak to se mnou skončí. Dělám to s jasnou hlavou, k obraně vlasti a mladých. Nedokážu se smířit s tím, co vidím, a nechci už dále trpět. Rodiče a sourozence prosím, aby mi odpustili. Mám vás ráda, hlavně svého snoubence,“ stojí ve vzkazu.

Bezprostředním podnětem vlny násilí, které má kořeny v dlouhodobě neřešené otázce palestinské státnosti, je spor o posvátná místa na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Nacházejí se tam dvě významné mešity, ale v minulosti zde býval také židovský chrám. V posledních měsících na místo začali chodit Židé ve větším počtu než v minulosti a Palestinci se obávají, že vláda Židům povolí se na hoře modlit, což dosud nesměli. Izraelská vláda nicméně popírá, že má v úmyslu dosavadní režim měnit.