Kněz-gay dostal po Vatikánu trest i od polské církve

S upřímností zatím proti autoritám prohrává. Polská katolická církev suspendovala bývalého významného vatikánského teologa, který se před časem veřejně přihlásil k homosexualitě. Krzysztof Charamsa dlouhodobě vystupoval proti postojům církve vůči homosexuálům. Na tiskové konferenci ve Vatikánu začátkem října dokonce představil veřejnosti svého partnera.

Charamsu nejdříve potrestalo vedení církve. Ztratil všechny funkce, které ve Vatikánu plnil. Se svým prohlášením před médii vystoupil krátce před začátkem synody (sněmu biskupů) o manželství a rodině.

Charamsa dostal kněžské svěcení v pelplinské diecézi v Polsku, jeho další osud byl tak v rukou tamního biskupa Ryszarda Kasyny. Ten nejprve kněze jen napomenul, nicméně později došel k závěru, že nijak nezměnil své chování a suspendoval ho.

obrázek
Zdroj: ČT24

Charamsa proto nesmí nosit kněžský háv a nesmí udělovat svátosti. Podle prohlášení diecéze „je cílem trestu to, aby Charamsa skutečně napravil svůj život“. Trest může být zrušen, pokud se Charamsa „navrátí k učení církve a Kristovu kněžství“.

Kněz už dříve představil desetibodový „manifest osvobození“ proti „institucionalizované homofobii v církvi“, ve které podle jeho slov tvoří kněží-gayové většinu. Charamsa také oznámil, že hodlá napsat knihu o dvanácti letech strávených v samotném srdci vatikánské byrokracie. Mohla by znovu rozvířit skandál, který během pontifikátu Benedikta XVI. způsobily uniklé informace o homosexuální lobby v nejvyšších kruzích duchovenstva.