Pobodaná Henriette Rekerová bude novou starostkou Kolína nad Rýnem

Kandidátka na starostku Kolína nad Rýnem Henriette Rekerová, kterou v sobotu na tržišti pobodal xenofobní útočník, přesvědčivě zvítězila v místních komunálních volbách. Podle dosavadních výsledků sčítání hlasů jich obdržela nadpoloviční většinu, uvedla kolínská radnice.

„Vítězství ve volbách! Těšíme se na Henriettu Rekerovou a děkujeme za důvěru!“ uvedl na sociální síti Twitter tým budoucí starostky Kolína nad Rýnem. Po sečtení asi tří čtvrtin odevzdaných lístků má Rekerová už 52,7 procent hlasů. Nezávislou kandidátku podporovala německá Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Merkelové společně se Zelenými a liberální FDP.

Henriette Rekerová
Zdroj: ČTK/AP/Oliver Berg

Rekerovou, která leží s vážnými zraněními v nemocnici, v sobotu během předvolební kampaně napadl muž, jenž chtěl vyjádřit nesouhlas s německou uprchlickou politikou kancléřky Angely Merkelové i samotné kolínské kandidátky, která během předvolební kampaně opakovaně vybízela k solidaritě s běženci. Proto ji na tržišti v městské části Braunsfeld sekl mačetou do krku.

Podle odborného znaleckého posudku byl muž během útoku na tržišti zcela příčetný. Server Spiegel Online napsal, že muž měl v 90. letech blízko k neonacistické Svobodné Německé dělnické straně (FAP), která byla 24. února 1995 zakázána Spolkovým ústavním soudem. V poslední době byl útočník aktivní na internetu, kde uveřejňoval nesnášenlivé komentáře vůči cizincům.

Vydáno pod