Írán svým víkendovým testem rakety Emad zřejmě porušil rezoluci RB OSN

Írán zkouškou raket zřejmě porušil rezoluci RB OSN (zdroj: ČT24)

Podle Spojených států Írán nedělním testem nového typu balistické rakety zřejmě porušil rezoluci Rady bezpečnosti OSN. USA chtějí o íránské zkoušce na půdě OSN jednat, řekl mluvčí Bílého domu Josh Earnest.

Írán má zakázáno podnikat jakoukoli činnost související s balistickými raketami, které by případně mohly nést jadernou hlavici, nicméně jeho představitelé dali najevo, že tento zákaz budou ignorovat. Íránský ministr obrany Hosejn Dehkán v neděli oznámil, že Teherán úspěšně vyzkoušel novou balistickou raketu Emad, která může být řízena až do zásahu cíle. Do výzbroje by měla být zařazena „v blízké budoucnosti“.

Podle Bílého domu nemá tato zkouška nic společného s dohodou o íránském jaderném programu, která umožní zrušit sankce uvalené na Teherán. 

Írán v srpnu představil novou raketu typu země-země, která je údajně schopna s vysokou přesností zasáhnout cíl v okruhu 500 kilometrů. Raketa Emad má ale být raketou dlouhého doletu. Podle analytika Anthonyho Cordesmana jde nejspíš o verzi rakety Šaháb-3 na tekuté palivo, která je v íránské výzbroji od roku 2003, o přibližně shodném doletu 1700 kilometrů. Nová střela je ale schopna dopravit bojovou hlavici o váze 750 kilogramů s přesností 500 metrů, zatímco Šaháb-3 jen s přesností 2000 metrů.