Kiska: Přijetí několika tisíc uprchlíků by bylo v silách Slovenska

Slovensko se podle prezidenta Andreje Kisky za svůj přístup k migrační krizi stalo objektem narážek a zesměšňování. Dojem, který zanechalo v Evropě, by mělo co nejrychleji smazat, uvedl v projevu před poslanci parlamentu. „Přijetí několika stovek nebo i tisíc lidí prchajících před válkou a násilím by bylo v silách Slovenska,“ dodal.

„Když Slovensko v červenci oznámilo, ještě na dobrovolné bázi, přijetí stovky lidí z celkového počtu čtyřicet tisíc, ztratili jsme sympatie ve většině Evropy. Ztratili jsme porozumění a pochopení i pro každý rozumný argument. Slovensko se stalo objektem narážek a zesměšňování evropských a světových medií. Jako by se ze slovenské pozice vytratil člověk,“ řekl Kiska v projevu před poslanci slovenského parlamentu.

Přijetí několika stovek nebo i tisíc lidí prchajících před válkou a násilím by bylo v silách Slovenska. Nešlo by o žádné ohrožení Slovenska, ani by to nemělo vliv na lepší nebo horší život lidí na Slovensku.
Slovenský prezident Andrej Kiska

„Zvláště v politické debatě zazníval až příliš silně tón, který strach ze všech migrantů povzbuzoval,“ uvedl Kiska. Slovensko by podle něj mělo co nejrychleji smazat nepříznivý dojem, který v souvislosti s migrační krizí zanechalo v Evropě a zároveň by se mělo dostat z osamocené pozice, do které se dostalo. Podle Kisky se Slovensko v posledních letech dostává do sporu s klíčovými spojenci.

Kiska: Ztratili jsme sympatie ve většině Evropy (zdroj: ČT24)

Fico trvá na odmítnutí kvót

Vláda sociálních demokratů dlouhodobě odmítá rozmístění migrantů mezi členské státy EU na základě kvót. Slovensko také odmítlo na dobrovolném principu poskytnout azyl většímu počtu migrantů. 

Premiér Fico upozorňoval na možné bezpečnostní riziko nebo skutečnost, že většina běženců údajně prchá z vlasti jen za lepšími ekonomickými podmínkami. Ficova vláda rozhodnutí většiny členských států EU o zavedení kvót napadne žalobou u soudu EU.

Zpravodaj ČT na Slovensku k projevu Andreje Kisky (zdroj: ČT24)

Fico ještě před vystoupením Kisky prohlásil, že jeho kabinet a prezident mají na uprchlickou krizi rozdílný názor. „Plnou odpovědnost za politiku v oblasti migrace má vláda,“ uvedl Fico. Za neúčast ve sněmovně během projevu prezidenta se omluvil a zdůvodnil ji odjezdem na pracovní návštěvu Kuby.