Ostrá slova z Chorvatska: Merkelová svou vstřícností způsobila chaos

Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová obvinila německou kancléřku z toho, že vstřícnou politikou vůči běžencům „nevědomky způsobila chaos“. Angela Merkelová si nyní podle ní uvědomuje chybu a bere svá slova zpět. Kancléřka opakovaně tvrdila, že Německo musí být solidární s každým, kdo potřebuje pomoc. Posléze ale prohlásila, že její země nemůže přijmout ty, kdo migrují pouze z ekonomických důvodů. Německo je pro uprchlíky hlavní cílovou zemí – letos očekává zhruba 800 tisíc běženců.

Situace v Chorvatsku podle prezidentky není zdaleka tak bezpečná, jak by mohla být. Prezidentka je údajně znepokojena tím, že hranici nekontrolovatelně překročilo velké množství lidí, o kterých se „neví, kdo jsou“ a co chtějí.

Od slov prezidentky se vzápětí distancoval chorvatský premiér Zoran Milanović. Kitarovičová se od nástupu do funkce neustále pouští do slovních střetů s premiérem Milanovičem, což platí i pro druhou stranu. Milanović na tiskové konferenci prezidentčiny výtky na adresu Merkelové rázně odmítl. Podle jeho slov "kancléřka dělá něco, co bude z historického hlediska hodnoceno jako dobré a užitečné". Ke kritice takové politiky je potřeba něco víc než jen dvě nesouvislé věty, poznamenal podle deníku Večernji list.

Levicová vláda se podle Grabarové Kitarovičové, která pochází z opačné části politického spektra, na uprchlickou krizi nedokázala připravit a dosud nemá v tomto směru žádný plán. Kontrola hranice stále nefunguje a situace v Chorvatsku se zlepšila jen díky tomu, že běženci přešli dále do Maďarska, které opět otevřelo hranice. Záhřeb se ale musí připravit i na možnost, že hranice se v následujících dnech opět uzavřou, řekla Grabarová Kitarovičová.

Kolinda Grabarová Kitarovičová
Zdroj: Reuters

Chorvatsko na středečním mimořádném summitu Evropské unie k uprchlické krizi bude podle ní zdůrazňovat potřebu zabezpečení turecko-řecké hranice a nezbytnost finanční pomoci zemím, do kterých uprchlíci míří nejdříve, tedy Turecku, Libanonu a Jordánsku.

  • Od pátku do neděle překročilo maďarské hranice téměř 19 tisíc imigrantů, z toho 18 tisíc právě z Chorvatska.
  • Přes Chorvatsko začali migranti putující po balkánské stezce do západní Evropy cestovat poté, co Budapešť dočasně uzavřela hraniční přechod se Srbskem Rözske-Horgoš. V neděli jej však opět otevřela.
  • Chorvatský ministr vnitra Rajko Ostojić v pondělí uvedl, že na summitu EU vyzve Řecko, aby přestalo pouštět imigranty ze svého území dál do Evropy.