OSN potřebuje humanitární pomoc pro pět milionů syrských dětí

Občanská válka v Sýrii připravila o život přes 300 tisíc lidí, ze země jich uprchlo přes čtyři miliony, a to převážně do okolních zemí. Další miliony ale živoří v té vlastní, trpí zejména děti. Podle tvrzení OSN jich humanitární pomoc potřebuje na pět milionů.

Alma se narodila do špatných časů. Přesto měla štěstí, které jiné syrské novorozence nepotkalo. Podvyživené děvče přijali do péče lékaři spolupracující s dětským fondem OSN. „Když se Alma narodila, vážila půl druhého kilogramu. Začala ale jíst pravidelně výživu Plumpy'Nut, takže už naštěstí nabrala na váze,“ povídá lékařka výživového centra v Damašku.

Speciální výživa může zachránit přes milion dalších podvyživených dětí. Lidé z nevládních organizací obcházejí zbídačené rodiny a hledají malé pacienty. Takto našli i Almu. „Alma je díky doktorům mnohem zdravější. Dobře se tu o ní starají. Už nemá průjem a ani nezvrací,“ neskrývá radost Salima Rihávíová, matka malé Almy.

Po čtyřech letech války potřebujeme významnou investici do budoucnosti (syrských) dětí. Svět jim musí zajistit základní potřeby: zdravotní péči, vodu, hygienické prostředí a vzdělání.
Afshan Khanová
šéfka UNICEF pro humanitární programy


Děti v povstaleckých regionech Sýrie žijí obvykle v horších podmínkách než jejich vrstevníci na území, které ovládá diktátor Bašár Asad. Pomoc se do rebelujících oblastí dostává složitě. Anebo vůbec.

Příběh syrského děvčátka Almy (zdroj: ČT24)


Islámský stát tvrdí, že na jeho syrských území nehladoví nikdo. Radikálové se na propagačních videích chlubí dostatkem, přitom podle dostupných zpráv nechávají vyhladovět celé rodiny nemuslimských menšin.