Grónská ledová příroda láká turisty – i kvůli změnám klimatu

Bílá scenérie místo písku a moře – stále víc lidí chce strávit dovolenou v Grónsku. Láká je ledová příroda i možnost na vlastní oči sledovat dopady globálního oteplování. Loni největší ostrov světa navštívilo 70 tisíc turistů.

Normanský objevitel pojmenoval ostrov Grønland neboli Zelená země, aby do ní přilákal své krajany. Do jejich pocitů se nyní vžívá stále víc lidí. Lákají je ledovce, barevné domky i příjemní lidé – alespoň podle německého turisty Ulrika Crespa.

Kromě krás zaledněné pustiny se v poslední době staly pro turisty z celého světa magnetem klimatické změny - právě tady je totiž jeden z nejdiskutovanějších fenoménů současné doby vidět nejlíp. „Na Grónsko v poslední době mnoho lidí upřelo svou pozornost kvůli změnám klimatu, to bude pravděpodobně znamenat i další nárůst turistů,“ míní člen ředitelství turistického centra Visit Greenland Erik Bjerregaard.

Ať už v tajícím, nebo normálním stavu - ledovce si na jednu z největších zásobáren sladké vody na planetě loni přijelo prohlédnout skoro 70 tisíc turistů. Kromě rybaření to pro řídce osídlenou oblast na světě znamená klíčový zdroj financí.

Turismus je důležitý, to je nepopiratelné. Nemáme mnoho turistů, ale pokud se podíváte na podíl v naší ekonomice, je to pro nás opravdu hodně peněz.
Salik Hard
člen ředitelství turistického centra Visit Greenland
Turisté si oblíbili bílou scenérii Grónska (zdroj: ČT24)

Ledovce Grónska a Antarktidy tají rychleji než kdykoli předtím

Podle Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) je nevyhnutelné, že za 100 až 200 let se hladina oceánů zvedne nejméně o metr, což nejspíš tvrdě zasáhne velká města na pobřeží jako Tokio či Singapur.

Dosud nejpřísnější opatření v zápasu s globálním oteplováním v srpnu představil šéf Bílého domu Barack Obama. Do roku 2030 má v USA dojít k poklesu emisí oxidu uhličitého (CO2) o 32 procent.