Podívejte se: Obnova Ground Zero ve dvou minutách

Proměna Ground Zero ve dvou minutách (zdroj: ČT24)

Před čtrnácti lety došlo k teroristickému útoku na New York a Washington. Dominanty newyorského panoramatu - dvě věže Světového obchodního centra - se během několika minut změnily v miliony tun trosek. Návrat Ground Zero zpátky do života trval víc než deset let, časosběrné video ho shrnuje ve dvou minutách.

Den před 14. výročím útoků se nad Manhattanem symbolicky objevila duha a okamžitě se na sociálních sítích stala jedním z témat číslo jedna. 

  • Po teroristických útocích z 11. září 2001, při nichž islamisté z Al-Káidy narazili unesenými letadly do věží WTC, zemřelo téměř 3000 lidí.
  • Odklízení 1,8 milionu tun trosek ze zřícených věží trvalo do května 2002.
  • Stavební práce na Ground Zero musely být několikrát pozastaveny kvůli technickým příčinám, vyzvedávání ostatků obětí či soudním sporům, které vyvolali příbuzní lidí, kteří v troskách WTC zahynuli.
  • První architektonická soutěž o zastavení nového WTC vyhlášená v roce 2002 skončila neúspěchem, uchazeči se prý drželi příliš zpátky a jejich díla byla konzervativní a nenápaditá. Rozvržení komplexu se ve finále stalo dílem architekta Daniela Liebeskinda.
  • Mrakodrap o 104 patrech s výškou 541 metrů (1776 stop, které odkazují k roku vyhlášení nezávislosti USA) je nyní nejvyšší budovou na západní polokouli.
  • Tragickou událost na místě WTC připomíná památník, který byl otevřen v roce 2011 u příležitosti desátého výročí útoků. Má podobu dvou velkých nádrží kopírujících základy „dvojčat“. Po jejich asi devět metrů vysokých stěnách stéká voda do čtvercového otvoru na dně. Okraje nádrží lemují bronzové desky se jmény obětí.
  • Mezi nádržemi stojí budova muzea, jehož expozice je poctou obětem útoků.
Newyorský hasič se vyrovnává s 11. zářím tetováním (zdroj: ČT24)