Svědectví jezídské otrokyně: Vůdce IS Bagdádí se bojí mobilů, ženy týrá

Šestnáctiletou iráckou jezídku s přezdívkou Zeinat si vybral jako otrokyni samotný vůdce Islámského státu (IS) Abú Bakr Bagdádí. V rozhovoru pro CNN uvedla, že dal ženám dvě možnosti – buď přejít na islám, nebo zemřít. Otrokyně bil a znásilnil prý Američanku Kaylu Muellerovou, která se dostala do zajetí v roce 2013. Podle Zeinat se Bagdádí bojí používat mobil, aby ho nevystopovala koalice proti IS – s veliteli zřejmě komunikuje přes důvěrníky.

Islamisté se k Zeinat a její rodině dostali na úpatí hory Sindžár, na níž se snažily dostat obrovské davy uprchlíků z řad jezídů, které radikálové obviňují z uctívání ďábla. Dívku od příbuzných okamžitě oddělili a poslali ji do otroctví – sloužit měla samotnému chalífovi Bagdádímu a jeho rodině a přátelům. „Zacházel s námi strašně. Říkal nám, ať zapomeneme na své otce a bratry, že je zabili a naše matky a sestry si vzali za ženy,“ vzpomíná Iráčanka.

Terorista si ji vybral mezi dalšími ženami na trhu s otroky. Zeinat a osm dalších žen skončilo v jeho paláci v Rakká – baště IS. Tehdy ještě netušila, s kým má tu čest. Hned po příchodu se musela podívat na video, na němž jeden z příslušníků IS sťal novináře ze Západu.
„Bagdádí nám to ukázal na notebooku, a řekl nám: ‚Pokud nekonvertujete k islámu, všem vám setneme hlavy‘,“ podotkla Iráčanka.

Bojovníci IS unesli, znásilnili, mučili a zabili tisíce jezídů. Organizace OSN už obvinila radikály z genocidy.

Vůdce IS se podle Zeinat neustále stěhuje. Pouhý den po jejím příchodu zničil letecký úder sousední dům. Bagdádí se tak s rodinou sbalil a šel bydlet jinam. Chalífa ji prý bil a vysmíval se jeho třem manželkám a dětem, které mu vařily a uklízely.

Pomsta za útěk? Bili nás vším možným, vzpomíná dívka

Zeinat se dokonce spolu s dalšími ženami jednou podařilo utéct. „Sehnaly jsme klíč, odemkly jsme a pak jsme běžely a běžely. Uviděly jsme dům kousek od Aleppa, kde byla jedna Arabka, která nás vzala dovnitř a řekla, že nám pomůže dostat se do Iráku. Pak zavolala Bagdádímu,“ vzpomíná jezídka na své zklamání. Bagdádí a jeho bojovníci se ženám pomstili. „Byli nás po celém těle – opasky, kabely i dřevěnými kládami,“ uvedla dívka, kterou dosud pobolívá vykloubené rameno.

Bagdádí nám řekl: ,Zbili jsme vás, protože jste utekly. Vybrali jsme si vás, abyste konvertovaly k naší víře. Patříte k Islámskému státu‘. Byla jsem tak vyděšená. Mohl mě zabít.
Bývala jezídská otrokyně

V zajetí se Zeinat potkala s americkou rukojmí Kaylou Muellerovou, která pro ni „byla jako sestra“. Dvojice se setkala ve vězení Rakká. „Bylo tam málo místa (v cele), byla tma, bylo léto a takové horko,“ poznamenala dívka. Muellerová se jí prý svěřila, že ji Bagdádí čtyřikrát znásilnil, pojal ji za manželku a musela neustále nosit nikáb. Humanitární pracovnice byla zřejmě zabita v únoru letošního roku.

Bagdádí prý není žádné ranní ptáče, mizí neznámo kam

Jezídka také popisovala Bagdádího den. Podle ní vstával až v deset hodin a někdy zůstával několik hodin denně ve svém pokoji. „Někdy se s námi bavil, ale pak jsme ho neviděly celé dny. Nevěděly jsme, kam šel,“ konstatovala Iráčanka s tím, že chalífa vypadá stejně jako na dosud zveřejněných fotografiích – pouze nenosí tradiční muslimské oblečení.

obrázek
Zdroj: ČT24

Bagdádí má strach z mobilních telefonů, protože je přesvědčen, že arabská koalice proti IS je schopná je najít pomocí signálu. „Byl ve spojení se všemi svými veliteli, ale nevím, jak s nimi komunikoval,“ přiznala Zeinat. Podle ní musí vůdce IS předávat informace svým důvěrníkům, kteří je ústně předávají dál.

Bagdádí je podle bývalé otrokyně ztělesněním zla

Jezídce se nakonec spolu s dalšími podařilo utéct rozbitým oknem. Islamisté na ně stříleli, ale ony běžely dál. Později se shledala s matkou a sourozenci, tři její sestry ale zůstávají v zajetí IS a její otec je považován za mrtvého. „Zavraždil lidi. Přinutil je konvertovat. Znásilnil dívky. Zabil rodiny, oddělil matky od svých dětí. Chci, aby svět věděl, jaké zlo Bagdádí představuje,“ uzavřela Iráčanka.

Letos se začalo mluvit o tom, že vůdce IS utrpěl vážná zranění, případně ani nežije. Na internetu se ale v květnu objevila nová nahrávka, na níž Bagdádí vyzýval muslimy z celého světa, aby za IS bojovali.

Bagdádí se vždy na veřejnosti objevoval jen sporadicky. Loni vystoupil, když ohlásil vznik chalífátu na severu Iráku a Sýrie a sebe označil za jeho vůdce. Redaktor ČT Pavel Novotný připomíná, že podle některých spekulací Bagdádí je spíše tváří IS, fakticky ale organizaci neřídí a vedení mají v rukou bývalí důstojníci Saddáma Husajna.