V Baku odsoudili opoziční novinářku Ismailovou na 7,5 roku

Ázerbájdžánský soud poslal na 7,5 roku do vězení opoziční novinářku Chadídžu Ismailovou. Bývalá zpravodajka stanice Rádio Svoboda proslula odhalováním korupce ve vládních kruzích. Soud jí přiřkl za vinu daňové úniky, nezákonné podnikání a defraudace. Veškerý důkazní materiál, jímž obžaloba tato obvinění podpořila, soud uznal.

Sama Ismailová označila proces za vykonstruovaný a obvinění za zástěrku. Verdikt byl podle ní předem určen a byl odplatou za její boj proti korupci a mafiánským strukturám v nejvyšších politických kruzích. "Proces lze těžko označit jinak než za nezákonný," prohlásila novinářka.

Soudkyně Ramella Allachverdijevová během přelíčení odmítla odsoudit Ismailovou za údajný návod k sebevraždě, jak to žádala obžaloba. Osoba, která se s obviněním na policii obrátila, svou výpověď podle ázerbájdžánské agentury SIA odvolala.

Chadidža Ismailová
Zdroj: ČT24

Allachverdijevová nicméně neumožnila Ismailové, aby dokončila svou závěrečnou řeč. Její politické úvahy údajně s obviněním nesouvisejí. Podle sdělení advokáta Ismailové Faríze Namazlyho soud řeč Ismailové přerušil a jednání předčasně ukončil.

Ismailová je ve vězení víc než osm měsíců. Soud zasedal od konce července. Novinářka se měla loni na podzim zúčastnit pražského Fora 2000, hovořit chtěla o možnostech nastolení demokracie v postsovětském prostoru. Úřady jí však znemožnily odletět do Prahy. Již tehdy se obávala zatčení a uvěznění.