Migrantům vstup zakázán: Nádraží v Budapešti nepouští uprchlíky

Maďarské úřady po několika hodinách otevřely východní nádraží v Budapešti. Stovky migrantů na něj ale po celý den odmítaly pouštět. Z nádraží v pondělí odjeli uprchlíci do Rakouska a Německa - jen do Vídně dorazilo zhruba 3650 migrantů. Zhruba tisíc dalších se podle agentury Reuters dopoledne cesty po železnici neúspěšně domáhalo.

Policisté podle MTI ráno zablokovali přístupy na nástupiště, včetně podchodů, a množství běženců stojí před policejními kordony i za nimi na peronech. Podle agentury Reuters stovky rozčílených lidí demonstrovaly před uzavřenými branami a halasně se domáhaly jejich otevření. Mávali přitom jízdenkami, které si koupili poté, co v pondělí už mohly více než tři tisíce uprchlíků nastoupit do vlaků a odjet do Rakouska a Německa.

Napjatá situace v Budapešti panovala i večer, kdy několik tisíc běženců demonstrovalo nejen u nádraží, ale i v přilehlém podchodu. Humanitární organizace Migration Aid vyzvala Maďarsko, aby migrantům, kteří přespávají na zemi, poskytlo jídlo, matrace a přikrývky. Podle nepotvrzených zpráv médií maďarské úřady zamýšlely odvézt migranty od nádraží autobusy.

Vládní mluvčí Zoltán Kovács na dotaz Reuters ohledně důvodu uzavření Východního nádraží v mailem zaslané odpovědi uvedl, že Maďarsko se snaží vyhovět právním předpisům Evropské unie, což znamená, že každý, kdo chce cestovat uvnitř EU, musí mít platný pas a schengenská víza.

V pondělí však podle všeho málokterý migrant, který odjel z Budapešti do Rakouska, těmto požadavkům vyhovoval. Několik stovek migrantů, kteří opustili Budapešť po železnici, dorazilo ještě týž den do bavorského Rosenheimu či do Mnichova.

Do Vídně dorazilo na 3600 utečenců

Většina z 3650 migrantů, kteří na vídeňské Západní nádraží během pondělka přijeli, podle rakouské policie záhy nasedla do vlaků směřujících do Salcburku a Mnichova. Asi pět set lidí přenocovalo přímo na nádraží. Zhruba 700 migrantů strávilo podle agentury APA noc na dnešek také na nádraží v Salcburku.

Podle pracovníků Červeného kříže došlo k velké tlačenici, když na koleje dorazil první ranní spoj do Bavorska. Nádražnímu personálu se ale brzy podařilo dostat situaci pod kontrolu. Přímo v Salcburku požádali o azyl prý jen tři lidé.

Migranti do souprav směřujících do Vídně nasedli v pondělí v Budapešti poté, co se maďarská policie stáhla z Východního nádraží. Přinejmenším dvě ze souprav zastavili na hranici rakouští policisté a dožadovali se vystoupení osob bez potřebných dokladů. Nakonec ale všechny soupravy přes hranice pustili.

Do Vídně dorazily vlaky s dalšími migranty
Zdroj: ČTK/AP

Kancléřova kritika: Orbán porušuje, co slíbil

Rakouský kancléř Werner Faymann v pondělí s televizní stanicí ORF ostře kritizoval svého maďarského kolegu Viktora Orbána. "Orbán slíbil, že bude dodržovat pravidla EU. To nedělá. Tak co je to za politiku?" uvedl kancléř. Hraniční ploty a zdi jsou podle něj "tím nejzazším řešením". Evropu netvoří zdi, ostnaté dráty a strážní věže, ale solidarita a ohled na vlastní minulost, uvedl Faymann. Důležité je podle něj nicméně zvýšit ostrahu vnějších hranic a bojovat s převáděčstvím. Rakouská vláda prý už připravuje novelu zákona zpřísňující postihy pašeráků lidí.

Právě Orbán bude ve čtvrtek o migrantech jednat se šéfem Evropské komise Junckerem.

Kromě Maďarska se z úst rakouského kancléře kritiky dočkala znovu také Česká republika, ale i Polsko a pobaltské státy. Tyto země jsou podle něj na uprchlickou krizi nepřipravené a snaží se problém ignorovat, což vede k tomu, že země jako Rakousko čelí takovému náporu migrantů. Faymann proto s těmito státy chystá dvojstranná jednání.

Téma uprchlíků dominovalo také společné schůzce německé kancléřky Angely Merkelové a španělského premiéra Mariana Rajoye. Kancléřka odmítla odpovědnost Berlína za to, že běženci z Maďarska odjíždějí vlakem do Německa a Rakouska. S Rajoyem se nicméně shodli, že Evropská unie musí spravedlivě rozdělovat uprchlíky mezi jednotlivé členské země – a to s ohledem na hospodářské možnosti jednotlivých států.

Maďarsko odmítá kvóty a chystá změny zákonů

Proti možnosti přerozdělování běženců do jednotlivých zemí Evropské unie se ohradil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó. Systém kvót by podle něj lákal běžence a pašeráky lidí. Uvedl také, že jeho země bude registrovat všechny uprchlíky, kteří do ní přišli, a posílat ekonomické migranty zpět do států, z nichž dorazili.

„Plánujeme registrovat všechny migranty, i když nebudeme první členský stát EU, na jehož území vstoupí. Zaregistrujeme každého, kdo podá žádost o azyl,“ uvedl Szijjártó. „Pokud bude rozhodnutí kladné, uprchlík bude moci zůstat, ale pokud kladné nebude, nemůžeme poskytovat útočiště ekonomickým migrantům. Budou vraceni, odkud přišli,“ dodal.

Maďarsko připravuje také změny některých důležitých zákonů, které se týkají i možnosti nasazení armády. Ministr obrany Csaba Hende ale na společném zasedání parlamentních výborů ujistil, že chystané změny nedovolí použití zbraní k rozehnání neozbrojených davů.