Honba za jízdenkami v Budapešti: Rakušané stavěli vlaky přeplněné uprchlíky

Stovky migrantů směly dnes v Budapešti nastoupit do vlaků mířících do Rakouska a Německa. Přinejmenším dvě z těchto souprav ale uvízly na hranici, neboť Rakušané se dožadovali vystoupení osob bez potřebných dokladů. Podle očitého svědka citovaného agenturou Reuters ale odpoledne nakonec rakousko-maďarskou hranici překročily čtyři vlaky na cestě z Budapešti do Vídně, jeden z nich vpodvečer dorazil do bavorského města Rosenheim. Stovky uprchlíků vystoupily z vlaků i ve Vídni.

Orbánova vláda už dříve požádala Německo, aby objasnilo právní situaci týkající se pohybu imigrantů uvnitř EU. Německé úřady v poslední době zaujaly tolerantnější postoj vůči běžencům ze Sýrie. Spiegel Online napsal, že Berlín přestává vracet syrské uprchlíky do zemí, v nichž vstoupili na půdu EU. Místo toho úřady rozhodují rovnou o udělení azylu. V Maďarsku to způsobilo problémy.

Německá vláda ale v pondělí popřela, že by byly vypravovány „zvláštní vlaky“ přepravující azylanty z Maďarska do Německa. „Ne, žádné zvláštní vlaky nejsou,“ sdělil na Twitteru mluvčí kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert. „Lidé, kteří přijedou do Maďarska, se musejí zaregistrovat a žádat o azyl tam,“ napsal.

Uprchlíci na nádraží v Maďarsku
Zdroj: Laszlo Balogh/Reuters
  • Unijní předpisy ukládají, že lidé ze zemí mimo EU smějí členské státy pouštět do dalších zemí EU jen tehdy, když tyto osoby mají platné pasy i víza země, do které míří.
  • Nový postoj Berlína podle maďarského ministra zahraničí Pétera Giróa-Szásze vyvolal v migrantech naději a situace je nyní nejasná.

Tisíce uprchlíků se mezitím na nádraží v Budapešti tísní u mezinárodních pokladen ve snaze koupit si jízdenku do vlaků mířících do Rakouska a Německa. Stalo se tak poté, co se roznesla zpráva, že migranti smějí do těchto souprav nastupovat.

Přinejmenším dva vlaky zastavili na hranicích Rakušané. Rakouský personál vlaku si prý stěžoval na to, že vagony jsou přeplněné, a žádal, aby maďarská policie „nadpočetné cestující“ vyvedla. Následně ale mohly hranici přejet hned čtyři vlaky.

Vpodvečer dorazil jeden z vlaků z Budapešti do hornobavorského města Rosenheim. Bylo v něm údajně 400 uprchlíků, asi 190 jich policie z vlaku vyvedla k následné registraci. Zbylým dvou stovkám umožnila cestovat dál do Mnichova. Stovky migrantů přijíždějících z Budapešti vystoupily také na vídeňském Západním nádraží.

Protesty proti migrační politice Budapešti
Zdroj: ČTK/SCANPIX SWEDEN// AA / TT

V neděli skupina migrantů na nádraží v Budapešti protestovala a provolávala přitom „Německo, Německo“, aby dala najevo, kam chce jet. Uprchlíci si stěžovali, že jim maďarská policie zabránila v další cestě, ačkoli měli platné jízdenky do Německa.

Východní nádraží, jeden z hlavních uzlů městské hromadné dopravy v Budapešti, se nekontrolovaně mění na uprchlický tábor. Lidé, kteří tudy míří do práce, musí překračovat spící migranty."
David Miřejovský
Zvláštní zpravodaj v Maďarsku

Maďarsko postavilo kvůli běžencům plot na hranici se Srbskem. Šéf tamní diplomacie tvrdí, že země pouze plní povinnost chránit unijní hranice. Odmítl tak kritiku ze strany Paříže. Tamní ministr zahraničí Laurent Fabius Budapešti vytkl, že stavbou plotu „nerespektuje společné evropské hodnoty". Maďarské úřady si následně předvolaly francouzského velvyslance.

Maďarské úřady uvádějí, že od letošního 1. ledna policie zadržela na hranicích se Srbskem už více než 140 tisíc migrantů.

Vyjádření Fabiuse maďarský ministr zahraničí Peter Szijjártó označil za „šokující a matoucí“. Podle něj prý někteří lidé v Evropě, zdá se, stále nemohou pochopit, že Maďarsko je pod dramatickým tlakem migrace směřující přes západní Balkán. A tato dramatická situace by se mohla do konce roku dál zhoršit, pokud vláda nyní nebude jednat, dodal šéf maďarské diplomacie.

Myslím si, že na zastavení exodu nebude mít plot větší vliv. Pokud už ti lidé ušli tak velkou část cesty, prodali veškerý majetek, tak je podobná bariéra nezastaví.
Magdalena Sodomková
novinářka, maďarsko-srbská hranice

Premiéři V4, tedy Česka, Polska, Maďarska a Slovenska, budou v pátek jednat o migrační krizi - hlavně o přílivu uprchlíků, kteří stále více využívají takzvané balkánské trasy. Kvůli přísnějším kontrolám v Rakousku namířeným proti pašování migrantů vzrostly na Slovensku obavy, že převaděči se ve zvýšené míře budou snažit přepravovat uprchlíky z rozvojových zemí hlouběji do Unie právě přes slovenské území.

Sýrii opouštějí další uprchlíci

Na řeckou pevninu v pondělí připlulo dalších 2500 běženců, v neděli jich bylo 1745. Agenturu DPA o tom informovaly zdroje z pobřežní stráže v Aténách. Utečence – většinou Syřany – přivezly lodě z ostrova Leros, Kos, Lesbos, Kalymnos, Samos a Agathonisi v Egejském moři, nedaleko tureckého pobřeží. Zakotvily v hlavním přístavu Pireus u řecké metropole.