Rakouské kontroly: Stovky uprchlíků, první zatčení a dlouhé kolony

Až třicetikilometrová fronta se podle agentury MTI vytvořila na hlavní maďarské dálnici vedoucí do Rakouska. Vídeň zpřísnila kontroly na přechodech své východní hranice po nálezu desítek mrtvých běženců. Zatím objevila stovky uprchlíků a zatkla pět převaděčů. Kvůli nelidskému zacházení s uprchlíky se večer konala v centru Vídně dvacetitisícová demonstrace.

Rakousko k opatření přistoupilo po čtvrtečním nálezu chladírenského nákladního automobilu s mrtvolami 71 uprchlíků na dálnici pár desítek kilometrů od Vídně. Lidé se v hermeticky uzavřeném nákladním prostoru zřejmě udusili. Maďarská policie už v souvislosti s tragédií zadržela pět podezřelých.

Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová o zpřísnění kontroly vozidel informovala už v neděli. Podle médií ale dodala, že nejde o obnovu hraničních kontrol. Auta měla být prověřována v blízkosti hranic na vytipovaných místech a v součinnosti s policiemi sousedních zemí.

Mrtví uprchlíci v Rakousku
Zdroj: Ronald Zak/ČTK/AP

„Budeme provádět kontroly po neurčitou dobu na všech důležitých hraničních přechodech na východě a prohlížet všechna vozidla, v nichž by mohla být místa pro pašování lidí,“ uvedla ale ministryně v pondělí. 

Kolony kvůli kontrolám na hranicích s Rakouskem
Zdroj: ČTK/AP/Csaba Krizsan
Jde o kontroly bezpečnostní a policejní povahy. Dodržujeme při nich všechny předpisy a zachováváme Schengenskou dohodu.
Rakouská ministryně vnitra

Rakouské úřady dopoledne sdělily, že od zahájení zpřísněných kontrol se policistům podařilo objevit asi 200 osob usilujících o azyl a zatknout pět převáděčů.

  • Podle MTI se kvůli kontrolám na hranicích s Rakouskem na hlavní maďarské dálnici M1 vedoucí do Rakouska vytvořila až třicetikilometrová fronta. Problémy jsou ale i na  dalších důležitých komunikacích. Na přechodu v Šoproni je šestikilometrová kolona aut, v obci Kóphaza se vytvořila fronta dlouhá čtyři kilometry.
Uprchlíci
Zdroj: Heinz-Peter Bader/Reuters

Rakouská ministryně vnitra posléze vyslovila pro zvýšení tlaku na ty členské země
Evropské unie, které nesouhlasí se spravedlivým rozdělením uprchlíků. V rozhovoru v německé veřejnoprávní televizi ZDF konstatovala, že by těmto zemím omezila finanční pomoc.

Demonstrace v centru Vídně připomněla nelidské počínání s migranty

Přinejmenším 20 tisíc lidí se podle odhadů rakouské policie připojilo k demonstraci proti nelidskému zacházení s uprchlíky, která večer proběhla v centru Vídně. Na účastníky pochodu dohlíželo až 450 policistů.

Průvod demonstrantů se vydal od Západního nádraží, na které dnes dorazily stovky migrantů ve vlacích z Budapešti, a pochodoval směrem do centra města. Závěrečné proslovy by měly zaznít před budovou parlamentu na výstavní třídě Ringstrasse, kterou kvůli tomu policie uzavřela.

Zatýká se i v Maďarsku

Boj proti pašování migrantů pokračuje rovněž v Maďarsku. Tamní policie sdělila, že během víkendu zadržela 8792 lidí, kteří vstoupili do země nezákonně, a zahájila trestní stíhání proti 36 osobám podezřelým z pašování lidí. Policisté mimo jiné chytili blízko hranic u Hegyeshalomu dva maďarské občany, kteří v autech taxislužby přiváželi migranty. V neděli zatkli i německou občanku, která chtěla přejet hranici do Rakouska se třemi Syřany a Libyjcem.

obrázek
Zdroj: ČT24

 Země už na hranici se Srbskem dokončila stavbu plotu, od něhož si slibuje zastavení přílivu migrantů do země. Táhne se podél celé 175 kilometrů dlouhé hranice. Vysoký bude 4 metry.

Němci kritizují Merkelovou, 75 procent je ale pro pomoc uprchlíkům

Uprchlickou krizi řeší také Německo, které letos očekává 800 tisíc žadatelů o azyl. Bavorsko zpřísnilo v reakci na smrt uprchlíků v Rakousku boj proti převaděčům. Během pondělního dopoledne zajistila policie 17 migrantů a dva údajné pašeráky.

Zhruba tři čtvrtiny Němců se domnívají, že tamní vláda nebere dostatečně vážně jejich obavy ze současné migrační vlny. Vyplývá to z průzkumu společnosti Forsa. Kritické hlasy k tomu, jak vláda kancléřky Angely Merkelové přistupuje k situaci kolem běženců, zaznívají v Německu už několik týdnů. Kritici kabinetu vyčítají především to, že situaci podcenil  – úřady podle nich nejsou dostatečně vybaveny na to, aby mohly rychle rozhodovat o žádostech o azyl a vracet do zemí původu odmítnuté žadatele.

Průzkum ale zároveň ukázal, že tři ze čtyř Němců považují občanskou válku za legitimní důvod k útěku z vlasti a jsou přesvědčeni, že takovým uprchlíkům je třeba pomáhat.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sama kancléřka upozornila, že problém běženců bude Německo zaměstnávat ještě dlouho. Útoky na běžence odsoudila. „Využijeme všechny prostředky právního státu proti těm, kdo napadají uprchlíky, zapalují ubytovny pro ně. Nebudeme tolerovat, že někdo zpochybňuje lidskou důstojnost druhých,“ uvedla Merkelová. Organizátoři protestů proti běžencům podle ní jen šíří předsudky a nepodložené domněnky a nemají žádnou osobní zkušenost s běženci. Kancléřka proto vyzvala veřejnost, aby se k takovým demonstracím nepřipojovala.

Uprchlická krize štěpí Evropu (zdroj: ČT24)

Evropa podle Vallse musí zakročit proti pašování lidí

Migrační krize bude dlouhá a pro Evropu bude znamenat obrovskou zkoušku. Po návštěvě utečeneckého tábora v Callais to řekl francouzský premiér Manuel Valls. Právě tam se shromažďují běženci a pokouší se na lodích nebo tunelem pod Lamanšským průlivem dostat do Velké Británie.

Valls také upozornil, že Evropská unie musí postupovat důrazněji proti pašování lidí. Za posledních sedm měsíců francouzská policie zadržela na 800 převaděčů, tedy tolik jako za celý minulý rok. „Ilegální migraci nelze zaměňovat s právem na azyl,“ zdůraznil Valls. Evropa se podle něj snaží o humanitární řešení situace, na druhé straně se ale pašeráci lidí a ilegální migranti musejí setkat s rozhodnou reakcí, dodal.