Potvrzeno: Islámský stát zničil Belův chrám v Palmýře

Starověký Belův chrám v syrské Palmýře je zničený. Potvrdila to organizace OSN. Satelitní snímky podle expertů ukazují, že islamisté skutečně zničili hlavní budovu vzácného chrámu a jednu přilehlou řadu sloupů. Radikálové z Islámského státu (IS) obsadili město v květnu. Minulý týden zlikvidovali jinou tamní památku – Baal-Šaminův chrám.

Zničení památky oznámili radikálové v neděli. Jeden z obyvatel Palmýry, citovaný agenturou Reuters, vypověděl, že v neděli odpoledne místem otřásl mohutný výbuch. „Je to naprostá zkáza. Cihly a sloupy jsou na zemi,“ řekl s tím, že zbyla jen chrámová zeď.

Amr Azm, který v minulosti pracoval v syrském oddělení pro památky, uvedl, že IS použil v případě Belova chrámu velké množství výbušnin a poškození může být rozsáhlé. „Podle mě jde zatím o nejničivější akci. Dokazuje beztrestnost počínání IS a neschopnost světa jej zastavit,“ podotkl Azm.

Události: Baalův chrám další obětí islamistů (zdroj: ČT24)

Zástupce syrské vlády ale v pondělí BBC sdělil, že hlavní stavba komplexu stále stojí. Jeho slova nyní vyvrátili experti OSN na základě satelitních snímků. Jeden ze svědků BBC řekl, že zůstala stát jen vnější stěna a brána do chrámu. Samotné syrské úřady mají problém se do města dostat, aby míru poškození posoudily.

  • Chrám zasvěcený semitskému bohu Belovi z roku 32 n. l. se skládá z velkého nádvoří 210 krát 205 metrů, obehnaného vysokými zdmi. Uprostřed nádvoří je obdélníková stavba s korintskými sloupy. Vchod na nádvoří vede 35 metrů širokou bránou s monumentálním schodištěm.

Radikálové už mají na svědomí jiný chrám v Palmýře

Nedávno IS zveřejnil snímky, na nichž údajně jeho bojovníci ukládají nálože do Baal-Šaminova chrámu. Vidět je na nich údajně také zničení této části komplexu antických ruin. Pravost fotografií ale nelze ověřit.

IS dobyl Palmýru v květnu a celou archeologickou lokalitu s pozůstatky antických chrámů, vítězného oblouku, kolonády se stovkami sloupů a amfiteátru pak údajně zaminoval. Minulý čtvrtek radikálové zavraždili na náměstí před muzeem jednaosmdesátiletého syrského archeologa a dlouholetého kustoda palmýrských sbírek Chálida Asada.

  • Podle odtajněné mapy amerického ministerstva zahraničí boje občanské války ohrožují 96 procent syrského kulturního dědictví.