Putin se znovu pustil do hlubin, prohlédl si potopenou loď s amforami

Ruský prezident Vladimir Putin využil návštěvy anektovaného Krymu i k tomu, aby se v batyskafu ponořil až na dno Černého moře. Sestup do hlubin se podle ruských médií odehrál v rámci podmořské expedice Ruské zeměpisné společnosti, která s pomocí ponorky zkoumá vrak potopené byzantské lodě z 10. či 11. století, která zřejmě převážela amfory s vínem a olejem.

„Je to velice dobrý důvod ještě jednou se přesvědčit o tom, jak hluboké jsou naše historické kořeny, jak hluboké jsou naše dějiny vztahů s celým světem,“ prohlásil Putin po dnešním ponoru, který trval přibližně 45 minut.

Podrobné prozkoumání objevů na mořském dně přenechá odborníkům, nicméně je šťastný, že se mohl na odhalování historického dědictví také podílet. Vrak galeony může podle prezidenta vypovídat o stycích dávné Rusi se sousedními státy, a proto podobné výzkumy považuje za důležité i pro širokou veřejnost.

Vladimir Putin archeologem
Zdroj: AP Photo/Alexei Druzhinin

Server Newsru.com poznamenal, že šéf státu „zase našel spoustu amfor“. Narážel tak na nepříliš vydařenou akci z roku 2011, kdy Putin vytáhl ze dna Černého moře dvě antické amfory. Novináři si okamžitě všimli, že amfory, které měly v moři ležet stovky let, jsou perfektně čisté a mluvčí Kremlu musel přiznat, že celá akce se „zázračným“ nálezem amfor byla předem připravená.

Putin se už ve speciální ponorce potopil i na dno Baltu, k potopené ruské fregatě, i na dno Bajkalu.

Vladimira Putina doprovodil Dmitrij Medveděv
Zdroj: Alexei Nikolsky/RIA Novosti/Reuters

Vladimira Putina doprovází při pobytu na Krymu premiér Dmitrij Medveděv, ministr obrany Sergej Šojgu, šéf prezidentské kanceláře Sergej Ivanov a šéfka horní komory parlamentu Valentina Matvijenková. Ukrajinské úřady, které odtržení poloostrova neuznávají a obviňují Rusko z jeho okupace, proti Putinově cestě na Krym protestovaly.

Ruská diplomacie vyjádřila nad protesty Kyjeva údiv. „V nótě ukrajinskému ministerstvu zahraničí jsme připomněli, že Krymská republika a federální město Sevastopol jsou neoddělitelnou součástí Ruské federace, na které se v plné míře vztahuje její svrchovanost a kde platí ruské zákony,“ citovala z prohlášení ruských diplomatů agentura TASS.

Putin se potápí pro záchranu ruské turistiky (zdroj: ČT24)