V Americe vyvíjí extrémně rychlou metodu identifikace osob dle DNA

Gaithersburg (USA) - Ve Spojených státech se testuje systém, který by měl výrazně zkrátit dobu nutnou k analýze a porovnání DNA u zatčených lidí. Policie by v budoucnu mohla už během několika hodin zjistit, zda zadržený člověk nespáchal v minulosti zločin kdekoliv jinde v zemi. Pro kriminalistiku by se jednalo o historický milník, podobně jako kdysi identifikace podle otisků prstů.

Pachatel spáchá trestný čin. Policie jej zadrží a při odebírání otisků prstů mu vezme i vzorek slin. Ještě než s dotyčným sepíše protokol, bude vědět, zda nemá na svědomí i nějaký další delikt kdekoliv ve Spojených státech. Oproti současné praxi se jedná o sedmisetnásobné urychlení procesu identifikace. Taková je budoucnost kriminalistiky, na níž pracují odborníci v Národní institut standardů a technologie (NIST) v Gaithersburgu v Marylandu.

V obrovské laboratoři s ročním rozpočtem přesahujícím 20 miliard korun vyvíjí přístroj, který by za několik let mohl usnadnit práci příslušníkům na policejních stanicích. „Z velké části zde pracují akademici, ale také mnoho lidí z vlády a průmyslu,“ říká ředitel institutu Robert Celotta.

Před implementací nového postupu bude zapotřebí upravit řadu zákonů a předpisů. FBI proto tlačí už řadu let na Kongres, a v posledních týdnech znovu a vehementně, aby změny posvětil. Jedná se však o citlivou otázku ochrany soukromí. Mnozí proto s návrhy nesouhlasí. Podle stoupenců ale nový způsob identifikace může zachránit životy.

Události ČT: Revoluce v analýze DNA (zdroj: ČT24)