Mlžný opar vhání Plutu do tváře ruměnec

Pluto je v mnohem větším mlžném oparu, než vědci předpokládali, a na povrchu této trpasličí planety se pohybují ledové plochy. Vrstvy mlžného oparu sahají až do výšky 160 kilometrů, kvůli čemuž Pluto vypadá, že má načervenalou barvu. Teploty se tu pohybují kolem minus 229 stupňů Celsia.

Uvedená zjištění vyplývají z dalších snímků neprobádané trpasličí planety, které zveřejnil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Fotografie pořídila minulý týden sonda New Horizons během svého průletu v blízkosti Pluta.

„Je to jeden z prvních snímků atmosféry planety Pluto. Tohle je ta fotografie, která okouzlila celý tým. Už 25 let víme, že Pluto má atmosféru, ale dosud jen díky číslům. Tohle je poprvé, kdy jsme to skutečně uviděli. Naše experty na atmosféru to přivádí k slzám,“ říká vědec z týmu New Horizons Michael Summers ke snímku „noční“ strany Pluta.

"Noční" strana Pluta osvíceného z druhé strany Sluncem
Zdroj: ČT24/NASA/JHUAPL/SwRI

Vědci už minulý týden pomocí prvních snímků s překvapením konstatovali, že Pluto a jeho měsíce zřejmě nejsou mrtvé planety, jak se předpokládalo, ale že jejich povrch je relativně mladý a aktivní. První snímky zachytily hory vysoké 3300 metrů, nečekaně ostrý záběr měsíce Charon odhalil velké kaňony.

Sonda New Horizons se k Plutu přiblížila na nejbližší vzdálenost 12 400 kilometrů. Stala se prvním pozemským přístrojem, který trpasličí planetu navštívil za 4,5 miliardy let její existence.

Vydáno pod