Maddie zůstává ztracená, kosti z Austrálie její nejsou

Adelaide – Australská policie jednoznačně odmítla, že by tělo dívky nalezené v Jižní Austrálii patřilo britské dívce Madeleine McCannové pohřešované od roku 2007. Tehdy tříletá holčička známá jako Maddie zmizela sice v Portugalsku, úvahy o tom, že by pozůstatky nalezené v Austrálii mohly být její, vycházely z jejich odhadovaného osmiletého stáří.

Kosti dívky se světlými vlasy, která měřila asi 90 centimetrů, byly v kufru odhozeném u silnice nedaleko obce Wynarka v Jižní Austrálii. Vyšetřovatel Des Bray ale utnul spekulace, že by mohlo jít o osm let pohřešovanou Maddie McCannovou. „Mohu potvrdit, že Madeleine McCannová byla coby oběť naprosto vyloučena, a o tom jsme také vyrozuměli britskou policii,“ řekl. Stejně tak australští vyšetřovatelé vyloučili, že by šlo o některé z dalších 42 pohřešovaných dětí, na které se také zaměřili.

Bray uvedl, že dívka s největší pravděpodobností zemřela násilnou smrtí. Podle policie šlo o bělošskou dívku ve věku mezi 2,5 a čtyřmi roky, která měla 17 centimetrů dlouhé blond vlasy a přišla o život v jiné lokalitě, než byly její pozůstatky objeveny. Pozůstatky byly v kufru společně s černou baletní sukénkou a po domácku vyrobenou prošívanou dekou.

Tříletá Madeleine McCannová se ztratila z apartmánu v portugalském turistickém komplexu Praia da Luz v květnu 2007, kde ji rodiče ponechali, když odešli na večeři. Portugalská policie podezírala i rodiče, že ji zavraždili, ale nakonec nikoho neobvinila a případ odložila. McCannovi jakákoli obvinění vždy ostře odmítali a tvrdili, že dívku někdo unesl.

Případ hlavně v prvních měsících provázela rozsáhlá mediální a informační kampaň. McCannovy podpořila například spisovatelka Joanne Rowlingová, fotbalista David Beckham či papež Benedikt XVI.

Poslední fotografie Maddie McCannové
Zdroj: ČTK/AP/Metropolitan police