An-Nusra unesla další syrské absolventy amerického výcviku

Ozbrojenci z fronty An-Nusra hlásící se k Al-Káidě unesli za posledních 24 hodin dalších pět mužů z první skupiny vycvičené Američany pro boj s islamisty. Američané několik měsíců cvičí v Turecku a v Jordánsku osoby, které považují za příslušníky takzvané umírněné opozice. Už minulý týden zadrželi radikálové osm absolventů tohoto nově vycvičeného oddílu.

O únosu mužů z takzvané Divize 30, jak si nově vycvičení členové syrské opozice říkají, informovala Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Londýna. Muži byli uneseni přes noc z vesnice na severozápadě Sýrie nedaleko turecké hranice.

An-Nusra již ve svém prohlášení z minulého pátku uvedla, že zadržela několik syrských rebelů vycvičených USA. Členy programu zároveň varovala, že by ho měli okamžitě opustit.

Boje v Sýrii
Zdroj: Ammar Abdullah/Reuters

V první vycvičené skupině je údajně okolo 60 příslušníků umírněné opozice. USA zahájily výcvikový program v květnu. Počítaly s tím, že jím ročně projde 5400 dobře vybraných lidí, kteří pak budou využitelní pro pozemní boj v Sýrii. Mnoho uchazečů ale bylo při výcviku vyloučeno.

Sami Američané přiznávají, že pro výcvik není dost adeptů a že mnozí odmítají podmínku, že budou bojovat výhradně proti radikálům, a nikoli proti režimu prezidenta Bašára Asada. Umírněná opozice zahájila revoluci a jako první začala v roce 2011 proti armádě bojovat. Skupiny zradikalizovaných muslimů se k ní připojily později, ale sledují jiné cíle - chtějí získat území, které budou spravovat podle islámských zákonů.

Kvůli lepší ochraně absolventů výcviku rozhodl americký prezident Barack Obama rozšířit letecké operace v Sýrii. Mluvčí Národní bezpečnostní rady Alistair Baskey řekl, že je Bílý dům odhodlán zajistit úspěch novým jednotkám a umožnit jim plnit misi.