„Ubohý sobec.“ Svět odsuzuje vraha lva Cecila

Washington - Americký zubař, který v Zimbabwe zastřelil oblíbeného lva Cecila, čelí vlně kritiky po celém světě. Rozzlobené reakce se šíří na internetu i v mužově rodném městě v Minnesotě. Jeden z demonstrantů umístil na dveře mužovy ordinace fotografii, na níž je mrtvý lev a lovec, který se zářivě usmívá. Zubař už dříve uvedl, že svého činu lituje. Prý netušil, že jedná protizákonně.

Otec dvou dětí Walter Palmer prý zaplatil strážcům parku 50 tisíc eur (1,5 milionu korun), aby mohl lva zabít. „Jsi zbabělec a vrah,“ napsal někdo na papír přilepený na dveře zubařovy praxe. U nich se objevila i plyšová zvířata – mezi nimi lev, tygr nebo opice. U ordinace musel hlídkovat policista pro případ, že by emoce demonstrantům přerostly přes hlavu.

Američan přes svého mluvčího vzkázal, že svého činu lituje – prý si ale myslel, že šlo o legální lov. „Spoléhal jsem na odborné znalosti místních profesionálních průvodců, že zajistí zákonný lov,“ prohlásil v úterý.

V Zimbabwe obžalovali jednoho z průvodců

Údajné průvodce už zimbabwské úřady obvinily z pytláctví. Jeden z nich, místní profesionální lovec Theo Bronkhorst, byl obžalován z toho, že nedokázal udělat nic proti ilegálnímu lovu. U soudu řekl, že se necítí vinen. Poté, co složil kauci a odevzdal cestovní pas, byl propuštěn na svobodu. Proces s ním se bude konat 5. srpna. Hrozí mu pokuta až 20 tisíc dolarů (491 tisíc korun) a až desetileté vězení. Druhý obviněný ještě u soudu nebyl.

Úřady Zimbabwe a USA prý zatím zubaře nekontaktovaly, ale pokud budou mít otázky, hodlá jim být nápomocen. „Opakuji, že hluboce lituji, že činnost, kterou tak miluji a provádím zodpovědně a legálně, skončila zabitím tohoto lva,“ konstatoval muž. 

Nejde přitom o první případ, kdy tento koníček způsobil lovci problémy. V roce 2006 se přiznal, že lhal úřadům o místě, kde zastřelil medvěda. Zvíře skolil mimo honební oblast, posléze ho převezl a tvrdil, že ho skolil v povolené zóně. Dostal kvůli tomu roční podmínku a pokutu téměř 3000 dolarů (asi 73 tisíc korun). 

Lovcovi sousedé „nemají slov“

Podle Telegraphu vlastní Američan dům o pěti ložnicích v hodnotě milion dolarů. V současné době se raději skrývá. Také jeho sousedé vyjádřili se zabitím lva nesouhlas. „Připadá mi to velmi znepokojující. Myslím si, že zastřelit tak krásné stvoření a uspořádat hon, abyste si mohli na stěnu dát trofej, je něco, co by mělo být minulostí,“ podotkla dvaašedesátiletá Jodie Rootová. 

„Můj manžel léta rybaří, ale chytí je (ryby) a pak je pustí. Těší se z lovu, ale pak je pošle zpátky do přírody. Když máte dost peněz, můžete si dělat, co chcete,“ hněvá se sousedka. Také devětašedesátiletá Lynda Johnsonová nechápe, jak je něco takového možné. „Jsem více než 30 let vegetariánka. Bůh nám dal dost jídla. Nemám slov, která by popsala, jak se cítím, a přitom bych zůstala dáma,“ poznamenala žena.  

Ordinace zubaře, který zastřelil lva Cecila
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Amy Forliti

Jak to napravit? Zdarma opravovat zuby v místní zoo

Webovou stránku, která zřejmě patří zubaři, zaplavily rozzlobené připomínky. Lidé lovce obviňují z nemorálního činu a nazývají ho sobcem. Také na Američanově profilu na Googlu se objevily komentáře odsuzující jeho jednání. „Sprovodil jste to zvíře ze světa. Následky vašich činů ovlivní vaše podnikání a reputaci. Je mi líto vaší rodiny. Doufám, že najdete způsob, jak to napravit. Navrhuji třeba nabídnout zdarma své služby zubaře v místní zoo,“ píše se v jednom z komentářů. 

Komentáře k Cecilově smrti
Zdroj: ČT24/Google

Tělo slavného lva stažené z kůže a bez hlavy našli správci na okraji zimbabwské rezervace Hwange na počátku července. Lovec podle nich podplatil dva muže, aby Cecila vylákali pomocí mršiny připevněné na voze mimo národní park, kde jej nejprve postřelil šípem a teprve po 40 hodinách ho dohledal a usmrtil. 

Lev Cecil nosil obojek s GPS údaji, které umožňovaly sledovat jeho pohyb. Lovec a jeho průvodci se podle ochranářů pokusili neúspěšně obojek zničit.   

Desetitisíce lidí volají po konci odstřelů ohrožených zvířat

Zimbabwe umožňuje lovcům za poplatek legální odstřel slonů, buvolů či lvů mimo rezervace. Údajně tak získává peníze na další ochranu přírody. Po Cecilově zabití podepsaly statisíce lidí petici adresovanou zimbabwskému prezidentovi Robertovi Mugabemu. Požadují v ní, aby Harare zastavilo vydávání povolenek na odstřel ohrožených zvířat.