Porošenko po Mukačevu: Žádná strana nesmí mít bojovou formaci

Mukačevo - Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval policii a tajnou službu SBU, aby odzbrojily všechny nelegální skupiny. Žádná politická strana podle něj nesmí mít své vlastní ozbrojené složky. Porošenko tak reagoval na víkendový ozbrojený incident v Mukačevu. Premiér Arsenij Jaceňuk nařídil kvůli přestřelce propustit všechny celníky v Zakarpatské oblasti.

  • Násilnosti u zakarpatského Mukačeva rozpoutali o víkendu ozbrojenci z pravičácké bojůvky Pravý sektor. Zemřeli tři lidé, dalších deset se zranilo. Ozbrojencům se podle médií nejspíše podařilo uprchnout z obklíčení. Příčinou střelby byl zřejmě spor o výnosy z pašování cigaret.   
  • Několik vozidel zachycených na záběrech incidentu mělo české registrační značky. Jak ale v rozhovoru pro ČT upřesnila redaktorka Rádia Svobodná Evropa Oksana Pelenská, Ukrajinci mohou v případě zakoupení vozidla v České republice používat po dobu tří měsíců české registrační značky.

Incidentu se věnovala ukrajinská Rada národní bezpečnosti a obrany - hlavní bezpečnostní orgán země. Porošenko na zasedání prohlásil, že žádná politická strana na Ukrajině nesmí mít a nebude mít své vlastní ozbrojené složky. „Žádná politická organizace nemá právo vytvářet zločinecké struktury,“ prohlásil prezident v narážce na bojové formace Pravého sektoru.  

Radikálové se podle všeho vymkli kontrole vedení Pravého sektoru. „Podle mých informací nemá teď Dmytro Jaroš kontrolu nad svými jednotkami. Jestli se dohodnou, přijde řešení. Ale jednotky Pravého sektoru neuposlechly Jarošův rozkaz složit zbraně a v klidu odejít,“ konstatoval předseda oblastní rady Zakarpatské oblasti Vasyl Gubal.

Porošenko upozornil, že pokus destabilizovat situaci „v hlubokém týlu“ se zdá být synchronizován s růstem napětí v Donbasu, kde armáda bojuje s proruskými povstalci. „Snaha destabilizovat zemi v době války je ohrožením obranyschopnosti státu, jež státní moc nedopustí,“ konstatoval Porošenko. Nezákonné ozbrojené skupiny musí podle něj odzbrojit ministerstvo vnitra a tajná policie SBU.

Incident v Mukačevu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Uncredited

Slovensko posílilo ochranu hranic  

Mukačevo leží na západě Ukrajiny na hranicích s Polskem a Slovenskem. V meziválečné době bylo součástí československé Podkarpatské Rusi. Slovensko už posílilo ochranu společné hranice pro případ, že by se ozbrojenci Pravého sektoru pokusili dostat do země.

„Nemyslím si, že by se lidé, kteří tam měli problém, snažili hledat úkryt u nás. Spíše se budou ukrývat na území Ukrajiny,“ řekl portálu Aktuality.sk slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. Navzdory tomu slovenská policie nařídila příslušníkům hraniční a cizinecké policie nosit ve službě samopal a ochrannou přilbu a vestu. Do pohotovosti také uvedla speciální policejní jednotky na východě země.