Brazilští dělníci našli kosti neznámého dinosaura

Mimořádný paleontologický objev si může připsat skupina dělníků z brazilského státu Minas Gerias. Při stavbě domu ve městě Uberaba odkryli kosti dosud neznámého druhu dinosaura. Jeho stáří vědci odhadují na osmdesát milionů let.

Na možnost nálezu upozornil jeden z členů městské rady už v prosinci; místo stavby je totiž pod dohledem centra pro paleontologický výzkum právě kvůli pravděpodobnosti výskytu pravěkých ostatků. "Od ledna jsme začali pátrat v průběhu stavebních prací. Prozkoumali jsme obrovské množství horniny, tisíce tun. A nález je velmi významný," doplňuje manažer stavební společnosti Tiago Pantaleao.

V Brazílii našli kosti neznámého dinosaura (zdroj: ČT24)

Paleontologové nález označují za největší fosilii, kterou se podařilo najít v zastavěných brazilských oblastech za posledních sedmdesát let. Nalezené ostatky identifikovali zatím jako žebro, obratel a stehenní kost.

Patří zřejmě dosud neznámému druhu titanosaura, který se v pravěku vyskytoval právě v jihobrazilském regionu známém jako Minaský trojúhelník. "Pokud bereme v úvahu, že se stáří kostí pohybuje kolem osmdesáti milionů let, pak se zachovaly ve velmi dobrém stavu," uvádí paleontolog Thiago Marinho.

Hledání ztracené hlavy

Vědci nyní chtějí lokalitu zkoumat dál, protože předpokládají, že v okolí se zachovala i lebka zvířete. "Ještě více kostí zřejmě leží okolo v zemi. Už objevené ostatky proto zakryjeme plastovými štíty a nahrneme na ně písek. Pak opatrně začneme odkrývat další zeminu," uvedl geolog Luis Carlos Ribeiro.

V příštích dnech specialisté kosti opatrně vyjmou ze země a odvezou na expertizu, ta potrvá přibližně rok. Za posledních deset let jde v Minaském trojúhelníku už o třetí nález vzácného pravěkého živočicha.

Vydáno pod