Krvavý pátek - teroristé útočili na mnoha místech. Je mezi činy spojitost?

Tunis/Kuvajt/Paříž - Desítky obětí si vyžádaly čtyři teroristické útoky, ke kterým došlo v Tunisku, Kuvajtu, Francii a Sýrii. Zatím neexistují důkazy o tom, že by šlo o koordinované akce ze strany Islámského státu (IS). Tuto verzi potvrdilo vyjádření amerického ministerstva zahraničních věcí. Islamističtí radikálové se dosud přihlásili pouze k atentátu na šíitskou mešitu v Kuvajtu. K útokům nicméně došlo jen pár dní poté, co mluvčí IS vyzval své stoupence, aby právě o ramadánu vystupňovali své akce proti křesťanům a šíitským i sunnitským muslimům, jejichž země proti islamistům bojují.

„Vzhledem k tomu, že jeden z útoků, ten v Kuvajtu, nese podpis Islámského státu, tak je pravděpodobné, že šlo o koordinované akce a že i ty další útoky mají nějakým způsobem souvislost s jednotlivými buňkami Islámského státu,“ podotknul blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Možná spojitost všech činů spočívá také v tom, že jejich pachatelé mohli vyslyšet výzvu Islámského státu a namířit svůj hněv proti nepřátelům sunnitského radikalismu. „Islámský stát je v příkré opozici k vládnoucím sunnitským i šíitským dynastiím, viz příklad Kuvajtu. Svržení monarchií, jako je právě Kuvajt, je jedním z dlouhodobých cílů Islámského státu, aby tak mohl vytvořit na celém území Arábie tzv. Islámský chalífát,“ uvedl redaktor ČT24 Pavel Novotný.

Petr Pelikán, arabista a islamolog o tenzích mezi šíity a sunnity: „To schizma je stále hlubší a hlubší. Obě sekty o sobě málo ví a až na pár výjimek spolu nemají potřebu komunikovat. Místo toho fabrikují nejrůznější předsudky o té druhé skupině. A do toho, co se reálně děje, promítají stále více své věroučné spory.“

Jak dále Novotný zdůraznil, v případě Tuniska byla pravděpodobně tou ústřední motivací snaha podlomit ekonomiku země prostřednictvím ataku na hlavní zdroj jejích příjmů. Tento názor podpořil i novinář Yaser Daniel Reizk. „Jediný takový útok může způsobit, že se začne hroutit turismus na celou sezonu. A o to útočníkům jde především,“ dodal Reizk.

Uvedená strategie není ze strany teroristů novinkou - takto například v roce 1997 zaútočili na popud militantní islamistické organizace Gamá al-Islamíja v egyptském Luxoru a připravili zde o život 62 lidí, přičemž se z velké části jednalo o zahraniční turisty.

Prostřelené sklo hotelu Imperial Marhaba. Připomínka masakru v tuniském letovisku Sousse.
Zdroj: Reuters/Zoubeir Souissi

Podle Petra Pelikána sehrálo v útocích svou roli i probíhající období ramadánu. „Je dobou vypjaté zbožnosti. To se projevuje u mnoha lidí mírumilovně, ale u některých to může vést k přetvoření zbožnosti v násilnou akci. Očekával bych, že ramadán přinese ještě něco dalšího podobného,“ varoval Pelikán, podle jehož mínění nemá útok v Kuvajtu s těmi dvěma ostatními nic společného. „Mezi Tuniskem a Francií existují vždy nějaké kontakty, ale je předčasné říci, že by tam byla nějaká časová koordinace,“ dodal Pelikán.

Pro Novotného je pachatel případu v Lyonu zosobněním tzv. typu osamělého vlka, u kterého byl soukromý motiv zabalen do toho náboženského. „Zvítězila jeho zášť, ale zároveň se zradikalizoval,“ poznamenal Novotný na adresu pachatele Yassina Salhiho a připomněl jeho údajné spojení na „opravdové“ radikální islamisty, kteří ho mohli takříkajíc zneužít a vnuknout mu myšlenku útoku na strategický cíl v podobě průmyslového závodu.

Vyšetřovatelé útoku ve Francii se nyní snaží zjistit, zda Salhi nedostal pokyny od Islámského státu, neboť brutální způsob provedené vraždy místního podnikatele odpovídá praktikám teroristů z této organizace.

Islámský stát v posledních dnech zvýšil intenzitu jak propagandy, tak i konkrétních činů vůči svým nepřátelům. V úterý zveřejnili jeho představitelé sedmiminutové video s obzvlášť krutými vraždami patnácti mužů, kteří se údajně přiznali ke špionáži. Současně zostřil IS své tažení proti syrským Kurdům - v Kobani a okolních vesnicích zavraždil skoro 140 lidí.