Uprchlým vrahům v USA někdo propašoval nástroje v hamburgerech

New York – DNA dvou vrahů, kteří uprchli z věznice na severu státu New York, se našlo v lovecké chatě pouhých 30 kilometrů od vězení. Informovala o tom televize CNN s odkazem na policejní zdroje. Policie už možná zjistila, jak se vězni dostali ven – podle zdroje CNN jim zřejmě někdo z kompliců propašoval náčiní k vyřezání děr do větracích šachet v mase. Podle Telegraphu šlo o zmražené hamburgery.

Pátrání po uprchlých zločincích nalézajících se na americkém seznamu patnácti nejhledanějších uprchlíků bylo dosud marné. DNA osmačtyřicetiletého Richarda Matta a čtyřiatřicetiletého Davida Sweata nyní objevili policisté v lovecké kabině ve venkovské oblasti západně od obce Dannemora. Podle místního prokurátora svědci viděli, jak odtamtud kdosi vybíhá a prchá pryč.  

Sweat si odpykával doživotní trest za vraždu zástupce šerifa v roce 2002, Matt dostal o pět let dříve trest 25 let vězení za únos svého šéfa, kterého zabil a rozporcoval. Oběma se podařilo uprchnout z přísně střežené věznice tak, že si přímo z cel vyvrtali tunel.

Richard Matt a David Sweat
Zdroj: ČT24

Podle zdroje CNN jim někdo mohl propašovat nástroje potřebné k vyřezání děr do ocelové konstrukce potrubí v mase.

Policie nyní řeší, jestli jim je zprostředkovala vězeňská instruktorka v krejčovské dílně Joyce Mitchellová obviněná z napomáhání k útěku. Mitchellová se měla s vrahy dohodnout, že na ně bude po útěku čekat s vozem. Na poslední chvíli se ale nervově zhroutila, zamířila k lékaři a odtud do rukou policie. Uprchlíci proto museli vymyslet náhradní variantu útěku.  

Podle amerických médií měla Mitchellová s jedním nebo oběma muži sexuální poměr a dohodla se s nimi na vraždě svého manžela. Nyní jí hrozí až osm let za mřížemi. V souvislosti s útěkem byl suspendován i jeden z dozorců.

Ve státě New York byli dosud uprchlí vězni většinou pochytáni do 24 hodin a žádný na svobodě nepobyl déle než tři dny. Matt a Sweat jsou na útěku už 17 dní.