Republikáni mají v rukávu další volební Trump

New York - Americký miliardář Donald Trump potvrdil, že se bude ucházet o křeslo prezidenta Spojených států. „Budu nejúžasnějším prezidentem zaměstnanosti, kterého kdy Bůh stvořil,“ prohlásil realitní magnát ve svém newyorském mrakodrapu Trump Tower, kde zahájil předvolební kampaň. V Republikánské straně má zatím 11 soupeřů, několik dalších republikánů pak kandidaturu zvažuje.

Z dosavadních republikánských uchazečů o prezidentský úřad je za velkého favorita považován někdejší republikánský guvernér amerického státu Florida Jeb Bush. Úřad přitom už zastávali jeho bratr i otec, George Bush mladší a starší. Stávajícího demokratického prezidenta Baracka Obamu by po volbách v listopadu 2016 mohla nahradit i demokratická kandidátka Hillary Clintonová, která je nejnadějnější ze zatím čtyř známých uchazečů o prezidentskou funkci za Demokratickou stranu.

Donald Trump:

„Celý život jsem poslouchal, že skutečně úspěšný člověk se nemůže ucházet o veřejnou funkci. A ani člověk mírně úspěšný. Že to prostě nejde. Tedy, dámy a pánové - oficiálně oznamuji, že se budu ucházet o křeslo prezidenta Spojených států a že z Ameriky uděláme zase skvělou zemi!“

Podnikatel, jenž byl mnoho let ženatý s Čechoameričankou Ivanou Trumpovou a zbohatl stavbou mrakodrapů a kasin, se příští rok zúčastní republikánských primárek. O kandidatuře na prezidenta USA uvažoval již několikrát, v roce 2012 například plán odvolal nedlouho před republikánskými primárkami, protože se prý chtěl naplno věnovat podnikání. Poté podpořil pozdějšího vítěze primárek Mitta Romneyho. Zviditelnil se také zpochybňováním pravosti rodného listu prezidenta Baracka Obamy a toho, zda je hlavou státu právem.

Trump byl členem Republikánské strany před rokem 1999, pak v letech 2009 až 2011 a od roku 2012. V letech 1999 až 2001 byl členem Reformní strany, v letech 2001 až 2009 Demokratické strany a v letech 2011 až 2012 byl nezávislý.