Šelmy v ulicích: Záplavy v gruzínském Tbilisi vyhnaly zvířata ze zoo

Tbilisi - Silný déšť a následné záplavy, které v noci postihly gruzínskou metropoli Tbilisi, mají na svědomí nejméně 12 lidských životů. Dalších nejméně 24 lidí se pohřešuje. Ministerstvo financí odhadlo, že škoda na majetku může dosáhnout až 40 milionů lari, což je asi 436 milionů korun. Vládní činitelé už jsou prý v kontaktu s mezinárodními dárcovskými organizacemi. Silný říční proud strhl několik desítek domů a automobilů, z vyplavené zoo se dostalo na svobodu 30 zvířat, mezi nimi i lvi a vlci. Odchytit se zatím podařila jen polovina z nich.

Živel podle agentury RIA Novosti připravil o střechu nad hlavou 40 rodin. Prudký déšť provázely kroupy a silný vítr. Jsou poškozeny silnice, infrastruktura.

Zaplavena byla i místní zoologická zahrada, kde se našla čtyři těla. Tři z nich byli ošetřovatelé, čtvrtého mrtvého přinesla voda. Místní televize oznámila, že je zabily šelmy, které se dostaly z výběhů. Zástupce tbiliské radnice sdělil, že se pátrá po šesti lvech, stejném počtu tygrů, po sedmi medvědech a 13 vlcích. Několik vlků už policisté zastřelili.

Starosta vyzval občany, aby nevycházeli, dokud nebudou zvířata pochytána. Patří k nim také krokodýli a hroch. „Hrozba zůstává, proto vyzýváme občany, aby nechodili a nejezdili do míst, kde by je zvířata mohla napadnout,“ uvedl starosta Davit Narmania.

Na apokalyptických záběrech byl vidět bezbranný hroch, jehož se podařilo na jednom z náměstí omráčit s pomocí uspávacích střel. Podle místních tiskových agentur se podařila odchytit už asi polovina uprchlých zvířat. 

S odchytem zvěře budou pomáhat i Češi

Pražská zoo vyšle do Tbilisi na pomoc tým čtyř až pěti chovatelů, k nim by se měl připojit ještě jeden člověk ze Zlína a zřejmě jeden z ústecké zoo, uvedl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. „Jejich hlavním úkolem bude postarat se o zvířata, až se je podaří pochytat, protože zoo v Tbilisi je samozřejmě hodně zničená. Bude tedy potřeba najít místa, kam zvířata umístit, než se podaří zoo obnovit. Se vším tím máme z pražské zoo zkušenosti,“ řekl Bobek hlavně s odkazem na ničivou povodeň z roku 2002. Tým by měl do Gruzie odletět v pondělí, na místě bude zřejmě v úterý ráno.

Tygři, lvi a krokodýli v ulicích: Apokalypsa v gruzínském Tbilisi (zdroj: ČT24)

Do nejvíc postižené části města přijel prezident Giorgi Margvelašvili a vyjádřil soustrast rodinám, které přišly o příbuzné. „Je to těžká, ale překonatelná situace. Ulice vyčistíme, vše bude obnoveno. Bohužel nemůžeme vrátit život lidem, které živel zabil,“ řekl.

K záplavě se při dnešní mši vyjádřil gruzínský patriarcha Ilija II. Povodeň je podle něj odplatou za hříchy spáchané komunisty, kteří zemi ovládali v sovětských dobách. Zoo prý byla postavena za peníze získané za zlata z roztavených křížů. „Když do této země přišli komunisté, nařídili roztavit všechny kříže a zvony z kostelů a za utržené peníze postavili zoo. Hřích neprojde bez odplaty,“ prohlásil patriarcha.